Yazı İçeriği

Çok sık makarna ve köfte yemek sakıncalı!

Çocuklarda kabızlık neden olur?

Fizyolojik etkenler kronikleştirebilir

Makatında çatlaklar varsa…

Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu gelişebiliyor

Kabızlık nasıl geçer?

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer?

Çocuklarda doğru beslenme sağlıklı büyüme ve gelişimi açısından oldukça önemli bir rol oynuyor. Tercih edilen yanlış besinler, çocukların bağışıklık sisteminden mide ve sindirim sistemine kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bunlar arasında çocuklarda sıklıkla görülen kabızlığa, yanlış beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hatalı tuvalet alışkanlıkları, bazı ilaçlar, hipotiroidi gibi çeşitli hastalıklar veya vücudun yapısal sorunları da neden olabiliyor.


Çok sık makarna ve köfte yemek sakıncalı!

Genellikle anne-babaların akşam saatlerinde zamanlarının kısıtlı olması veya çocuklarının isteklerini kıramaması nedeniyle makarna ve köfte gibi yemekleri sıkça yapmaları kabızlığı tetikliyor. Kabızlığı önlemek için bu tip yemekleri daha uzun aralıklarla yapmak, fast-food yiyeceklerden uzak durmak, posalı ve sulu yemekler ile sızma zeytinyağıyla pişirilmiş yemekleri tercih etmek önem taşıyor.

Çocuklarda kabızlık neden olur?

Bebekler için anne sütünden inek sütüne geçişlerde aşırı inek sütüyle beslenmek, katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonunun değiştirilmesi kabızlığın sıkça görülmesine neden oluyor. Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda ise oyuna ya da çizgi filme dalmaları, herhangi bir şeyle oyalanmaları, tuvalete gitmemek için dışkı yapmayı ertelemeleri gibi etkenler kabızlığı tetikliyor. Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar ve hipotiroidi gibi tıbbi tedavi gerektirecek durumlar da kabızlığa yol açabiliyor.

Fizyolojik etkenler kronikleştirebilir

Kabızlık sorunu olan çocuklarda kalın bağırsağın son kısmındaki sinir sisteminin iyi gelişmemesi de kabızlık nedeni olarak biliniyor. Kabız olan çocuğun muayenesinde “anal fissür” denilen çatlakların varlığının da mutlaka araştırılması gerekiyor. Bazen anüs olması gerekenden biraz daha önde yerleşiyor ve kabızlığı tetikliyor. Bir başka kabızlık nedeni olan makat darlığı ise kronik kabızlık sürecine davetiye çıkardığı için mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.

Makatında çatlaklar varsa…

Çocuklarda kabızlığın en sık yol açtığı komplikasyon makatta çatlaklar olarak biliniyor. Makat çatlaklarına bağlı olarak çocuk ağrılı dışkı yaptığı için dışkı yapmayı reddediyor. Reddettikçe kalın bağırsağın son kısmında kalan dışkının içindeki su daha fazla emiliyor ve dışkı daha da sertleşiyor, taş gibi bir hal alıyor. Bu konu ile ilgili çatlakların mı kabızlığa, kabızlığın mı çatlaklara neden olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Ancak bu sorunu yaşayan her çocukta özellikle anal fissür denilen çatlakların varlığının araştırılması ve varsa ona yönelik tedavi yapılması oldukça önem taşıyor. Aksi halde süreç kronikleşebiliyor, çocuğun yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor.

Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu gelişebiliyor

Kabızlık, idrar yollarını da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle dışkı ve idrarın zamanında yapılması büyük önem taşıyor. Yapılmadığı takdirde her iki sorun birbirini tetikleyerek sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Kabızlık sonucu gelişen bir başka sorun ise ‘enkomprezis’. Bu sorun da, makattaki taşlaşmış olan dışkının boşaltılamaması nedeniyle yeni gelen ve nispeten daha yumuşak olan dışkının alta kaçırılması şeklinde oluşuyor. Kronikleşme ihtimali olan bu sorun, aile, hekim ile çocuk işbirliğiyle tedavi edilebiliyor.

Kabızlık nasıl geçer?

Başvurulan beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, tuvalet eğitimi ve bazı ilaçlar kabızlığın ortadan kalkmasını sağlıyor. Kabızlık uzun vadeli, sık sık tedaviye cevabın kontrol edildiği bir süreç gerektiriyor. Bu nedenle sabır ve düzenli bir tedavi önem taşıyor. Kabızlık sorununda makat darlığı, makatta çatlak gibi durumları ortaya koymak ve varsa onların tedavisine yönelmek gerekiyor. Kalın bağırsağın son kısmındaki sinirlerin iyi gelişmediğine yönelik şüpheler varsa biyopsiye kadar giden süreçle sinir hücrelerinin mutlaka iyi gelişip gelişmediği ortaya konuluyor. Sinirler iyi gelişmemişse tek çözüm cerrahi tedavi oluyor.