Yazı İçeriği

Kanserojen Maddelerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Güvenli ve Doğal Alternatifler

Kanserojen Maddelerden Korunma Yolları

Cilt Bakım Ürünleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cilt Bakım Ürünlerinde Sıkça Karşılaşılan Kanserojen Maddeler

Cilt bakım ürünlerinin üretiminde uzun raf ömrü, hoş koku veya renklendirme gibi amaçlar doğrultusunda zararlı kimyasallar kullanılır. Ürünlerin içeriğinde sıkça karşılaşılan bu kanserojen maddelerden birkaçı şunlardır:

Paraben: Cilt bakım ürünlerinde koruyucu olarak kullanılan kimyasal bir maddedir. Şampuan, saç kremi, nemlendirici, deodorant, tıraş jeli, güneş kremi ve diş macunu gibi çeşitli ürünlerde kullanımı yaygındır. Bakteri ve mantar oluşumunu engellemek için kullanılan parabenler, östrojeni taklit eden yapısıyla insan vücudunda hormonal dengesizliklere neden olabilir.

Formaldehit: Formaldehit ve formaldehit salıcı maddeler ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve mikrop oluşumunu engellemek için kullanılır. Uzun süreli ve yoğun kullanımda kanser riskini artırma ihtimali bulunan formaldehit deri tahrişine de sebebiyet verebilir.

Ftalatlar: Özellikle ojelerde, parfümlerde, losyonlarda ve saç spreylerinde plastik içeriğini yumuşatmak ve koku kalıcılığını artırmak için tercih edilir. Ftalatlar uzun süreli kullanımlarda hormon problemlerine, üreme sorunlarına ve çeşitli kanser türlerine neden olabilir.

Triklosan: Antibakteriyel özelliği nedeniyle cilt bakımı ve kişisel hijyen ürünlerinde kullanılır. Triklosanın riskli maddelerden sayılmasının nedeniyse zararlı bakterilerle birlikte yararlı maddeleri de öldürmesidir. Triklosan kullanımı egzamaya, bazı kanser türlerine ve antibiyotiklere dayanıklı bakterilerin gelişmesine neden olabilir.

1,4-dioksan: Duş jeli ve losyon gibi ürünlerde kullanılan dioksan, köpük oluşturmaya yarayan bir maddedir. Özellikle duş sırasında sıcakla temas ettiğinde deri yoluyla vücuda nüfuz ederek insan sağlığına zarar verebilir. Kanserojen etkisi vardır ve dikkatli kullanmak gerekir. 


Kanserojen Maddelerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Kanserojen maddeler insan sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Bu etkileri şöyle detaylandırabiliriz:

  • Cilt Kanseri Riski: Cilt kanseri riskinde çevresel faktörler oldukça önemlidir. Bu faktörlerden biri de çeşitli bakım ve temizlik ürünleriyle insan vücuduna sirayet eden zararlı kimyasallardır. Kanserojen maddeler içeren ürünleri uzun süre kullanmak kanser riskini artırabilir. Bireyin genel sağlık durumu, maddeye maruz kalma süresi ve miktarı cilt kanseri konusunda etkili olabilir.
  • Hormonal Bozukluklar: Östrojen benzeri olan kimyasallar özellikle kadın vücudunda zararlı sonuçlara sebebiyet verir. Hormon dengesini değiştiren bu maddeler nedeniyle çeşitli üreme sorunları, rahimde ya da yumurtalıklarda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Erkekler söz konusu olduğundaysa yine hormon düzensizlikleriyle testosteron seviyelerini düşürebilir. 
  • Diğer Sağlık Sorunları: Cilt ürünleri genellikle topikal olarak kullanıldıkları için alerjik reaksiyonlara veya ciltte tahrişe davetiye çıkarabilir. Alerjik reaksiyonlar bu maddeleri soluma yoluyla da artabilir. Kanserojen maddeler nedeniyle vücudun çeşitli bölgelerinde gelişen akneler, lezyonlar ve kaşıntı hormon düzensizlikleri yaşandığında daha sık görülebilir.

Güvenli ve Doğal Alternatifler

Kanserojen maddeler içeren cilt bakım ürünleri yerine doğal ve güvenli alternatiflere yönelmek insan sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle organik, evde yapılabilecek ürünlere ve güvenilir markalara yönelmek de mümkündür.

Organik ve Doğal Cilt Bakımı Ürünleri

Organik ve doğal cilt bakımı ürünlerinin içeriğinde koruyucu, parfüm, kimyasal katkı maddeleri ve yapay renklendiriciler bulunmaz. Organik ve doğal ürünler kullanarak kanserojen maddeler bulunan ürünlerin yaratacağı solunum problemlerinden, tahriş ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarından ve kanser riskinden uzak durulabilir.

Evde Yapılabilecek Doğal Cilt Bakım Ürünleri

Evde bulunan malzemelerden cilt bakım ürünü olarak kullanılabilecek besinlerden bazıları şunlardır:

  • Maden Suyu: Tonik olarak kullanabilen maden suyu, içinde bulunan mineraller sayesinde cilde canlı ve parlak bir görünüm kazandırır.
  • Salatalık: Besin maddesi olarak sağlıklı olduğu kadar cilt için de faydalıdır. Salatalığın içeriğinde bulunan vitaminler cildi nemlendirerek parlak bir görünüm sağlar. Salatalığın suyunu sıkarak cilt temizliğinde tonik olarak kullanılabilir
  • Süt: Protein, yağ ve vitamin açısından zengin olan süt, cildi nemlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca ölü deri hücrelerini temizleyerek daha canlı ve ışıltılı bir görünüm sağlar.
  • Avokado: Avokadonun içeriğinde bulunan A, D ve E vitaminleri cilt sağlığı açısından faydalı bir etki yaratabilir. Avokado yağlı yapısıyla cildi nemlendirir. Ayrıca kırışıklıklara etki eder ve güneş yanıklıklarını yatıştırıcı etkiler sunar.

Güvenli Marka ve Ürün Önerileri

Kanserojen maddeler kullanılmadan oluşturulan güvenli ürünler kişisel sağlık için oldukça önemlidir. Bu nedenle ürünlerin içeriğini okumak ve üretim aşamasında kullanılan maddeleri incelemek yapılması gerekenlerden biri. Ürün seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden biri, o ürünün ne kadar doğal bir içeriğe sahip olduğudur. Bu güvenli ve sağlık cilt ürünlerinden birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğal uçucu yağlarla hoş koku veren, gün boyu nem sağlayan formüle ve organik içeriğe sahip el kremleri,
  • İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmak için hyaluronik asit ve C vitamini serumları,
  • Cildin pH dengesini koruyan ve yoğun nem veren göz bakım kremleri,
  • Çinko oksit bazlı mineral filtrelerle yüksek ve geniş bant UVA/UVB koruması olan güneş kremleri,
  • İçeriğinde meyan kökü ekstresi, Aloe vera gibi cilde nazikçe bakım yapan misel sular.

Kanserojen Maddelerden Korunma Yolları

Kanserojen maddelerden korunmak için izlenebilecek birkaç adım bulunur. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:

Etiket Okuma ve Bilinçli Tüketici Olma: Ürünlerin reklamlarına güvenmek, ambalajını beğenmek ya da doğrudan markalara yönelmek yerine asıl yapılması gereken, ürünlerin etiketlerine dikkat etmektir. Sağlıklı, doğal veya etkili olduğu öne sürülen pek çok ürünün içeriği vadedileni vermeyebilir. Bu nedenle bilinçli bir tüketici olmak ve sağlığa özen gösterebilmek için ürünlerin etiketlerini okumak ve içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Sertifikalı Ürün Tercihleri: Sertifikalı ürünler çeşitli onay süreçlerinden geçerek tüketiciyle buluşturulur. Bu ürünlere yönelmek kalite ve güvenilirlik, toksik ve kimyasal maddelerden kaçınma, hayvan testleri gibi sağlık, etik ve çevresel sorumluluklar açısından da oldukça önemlidir.

Düzenli Ürün Kontrolü: Bireylerin düzenli olarak kullandıkları ürünleri arada bir kontrol etmeleri gerekebilir. Ürünün içeriğinde değişiklikler, cilt tipinde ve ihtiyaçlarında farklılaşmalar ve ürünle ilgili yeni araştırmalar görülebilir.

Kanserojen Maddeleri İçeren Ürünlerden Uzak Durma

Kanserojen maddeleri içeren ürünlerden uzak durmak için güvenilir ürünlere yönelmek gerekir. Örneğin, içeriği riskli görülerek piyasadan geri çekilen ürünlere sahip markaların diğer ürünlerini de kullanmamak tercih edilebilir. Bu markaların ürünlerinin ürün içeriklerinde kanserojen maddelere yer verilip verilmediği dikkatlice kontrol edilebilir ve varsa o markaların diğer ürünlerinden de uzak durulabilir.

Cilt ve genel sağlığı korumak için zararlı kimyasallardan ve kanserojenlerden kaçınan markalara yönelmek iyi bir fikir. Bu markaların da içeriklerini detaylıca kontrol ederek doğal ve organik ürünlerle cilt bakımı yapmak daha faydalı olabilir.

Cilt Bakımı İçin Doğal Yöntemler

Hazır ürünler tercih etmek yerine alternatif olarak doğal yöntemlere de başvurulabilir. Örneğin bitkisel yağlar, özler veya evde hazırlanan maskeler bu doğal yöntemler arasında gösterilebilir.

Bitkisel Yağlar ve Özler

Cilt bakım rutinine eklenebilecek bitkisel yağların bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Argan Yağı: Cildi besleyerek yaşlanma etkilerini azaltır. Ayrıca sivilceleri ve akneleri yatıştırırken çatlakları önlemeye de yardımcı olur. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde cildi nemlendirir. Güneşin zararlı etkilerinden korur ve güneş kaynaklı pigment birikimini engeller.
  • Lavanta Yağı: Antimikrobiyel ve antibakteriyel içeriğe sahip lavanta yağı, kırışıklıkları azaltmaya, leke oluşumunu önlemeye, egzamalı ve kuru ciltleri yatıştırmaya ve güneş yanığı etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Hindistan Cevizi Yağı: İltihap önleyici olan Hindistan cevizi yağı cildi çevresel etkenlerden ve toksinlerden korumaya katkı sağlar. Özellikle kış aylarında oluşan dudak kurumalarında balsam görevi görür ve hasarlı dokuları iyileştirir. Geçici cilt kızarıklarını iyileştirirken cildi güneşin zararlı ışınlarından korumaya yardımcı olur. Ayrıca makyaj temizlemek için de oldukça kullanışlı bir yağdır. 
  • Jojoba Yağı: Cildin normal sebumuna çok yakın bir bileşime sahiptir. Akne ve sivilce problemlerinin tedavisinde destek olabilir. İçeriğindeki bakır ve çinko cilt yaralarının iyileşmesini destekleyebilir.
  • Çay Ağacı Yağı: Ayak ve tırnak mantarının, kepeğin, sivilcelerin tedavisinde etkilidir. Topikal olarak kullanıldığında antibakteriyel etkiye sahiptir.

Evde Hazırlanan Maskeler

Evde bulunan malzemelerle kolayca pek çok maske hazırlanabilir. Hızlıca hazırlanabilecek doğal maskelerin bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz:

Muz ve Karbonat: Yarım muzu ezerek püre hâline getirin ve içerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Ardından hazırladığınız bu karışımı yüzünüze sürerek 15 dakika bekletip ılık suyla durulayın. Özellikle yağlı ciltler için kullanılan maske, cilde parlak bir görünüm kazandırır ve gözeneklerdeki yağı dışarı atar. Muz ve karbonat maskesini haftada 3-4 kere yapabilirsiniz.

Zerdeçal ve Bal: 1 yemek kaşığı balı ve 1 tatlı kaşığı zerdeçalı homojen hâle gelene kadar karıştırın. Ardından elde ettiğiniz maskeyi yüzünüze sürüp 15 dakika bekletin. Yüzünüzü yıkamadan önce parmak uçlarınızla cildinize masaj yaparak maskeyi yüzünüze yedirdikten sonra yıkayın. Bu maskeyi haftada iki kere uygulayabilirsiniz. Siyah nokta oluşumlarının önüne geçen zerdeçal ve bal karışımı canlı bir cilt görünümü sağlar.

Zeytinyağı ve Yoğurt: 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırın. Bu karışımı cildinize uygulayıp 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın. Her gece yatmadan önce uygulayabileceğiniz bu maske cildinizin daha genç görünmesine yardımcı olabilir.

Yulaf ve Limon: 1 yemek kaşığı yulaf ezmesinin içine yarım limonu sıkarak elde edeceğiniz bu karışımı haftada 2 kere uyguladığınızda cildinizde bulunan leke görünümünü azaltmaya katkı sağlayabilir. 15 dakika kadar cildinizde bekleteceğiniz maske özellikle sivilce lekelerinde oldukça etkilidir.

Evde hazırlanan maskelerin içeriği her cilt tipine uygun olmayabilir. Ayrıca bazı maddeler alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle evde maske yapmadan ve bitkisel yağlar kullanmadan önce dermatoloğa danışmak önemlidir.

Cilt Bakım Ürünleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cilt bakım ürünlerinde hangi maddeler kanserojendir?

Cilt bakım ürünlerinde bulunan parabenler, formaldehit, ftalatlar, triklosan ve dioksanlar kanserojen maddeler arasında gösterilir. Bunların dışında sodyum lauril sülfat, polyetilen glikoller, BHA ve BHT, DEA, ve sentetik kokular da insan sağlığına zarar verebilecek toksik maddelerdendir.

Paraben içeren ürünlerden nasıl korunabilirim?

Paraben içeren ürünlerden korunmak için ürünlerin içeriklerini okuyabilir, "paraben-free" etiketi olan ürünleri tercih ederek bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.

Doğal cilt bakım ürünleri gerçekten güvenli mi?

Doğal cilt bakım ürünlerinin gerçekten güvenli olup olmadığı çeşitli faktörlere göre değişebilir. Örneğin, kişinin cilt tipi veya alerji geçmişi söz konusu olduğunda ürün güvenli sayılsa da o birey için uygun olmayabilir. Bunların haricinde ürünlerin uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olmasına dikkat edebilirsiniz.

Hangi markalar güvenli cilt bakım ürünleri sunuyor?

İçerik listesinde kanserojen madde bulunmayan, dermatolojik testleri başarıyla tamamlamış, uluslararası sertifikalara ve kalite standartlarına uyan ürünleri satışa sunan markalar güvenilirdir.

Kanserojen maddelerden tamamen kaçınmak mümkün mü?

Kanserojen maddelerden kaçınabilmek için gıda maddeleri satın alırken paketlenmiş ürünlerden ziyade taze ürünlere yönelmek ve paketli gıdalarda bulunan koruyucu maddelere dikkat etmek önemlidir. Hava ve su filtreleri kullanılarak çevresel faktörler en aza indirilebilir. Ürünler hakkında yapılan incelemeler ve yorumlar okunabilir.