Yazı İçeriği
Yağlı, şekerli ve kalorisi zengin ürünlerden uzak durun Liften zengin gıdaları tüketin Yiyeceklerin hazırlama koşullarına dikkat edin Taze ve mevsimindeki ürünleri tercih edin

Kansere karşı renkli beslenin

Kansere karşı sağlıklı beslenme önemli bir ekten ama sanıldığının aksine kanseri durdurabilecek tek bir besin bulunmuyor. Bu noktada beslenmeden kasıt, doğru beslenme alışkanlıkları edinmek anlamına geliyor.

Mucize oluşturacak, tüketildiği taktirde yüksek oranda kansere karşı koruyucu olacak doğal ürünlerin sorgulanması gerekiyor. Böyle mucize tek bir ürün, bitki veya beslenme şekli yoktur. Tüketilen besinlerin birleşimi, hazırlanma şekilleri ve tüketilme miktarları önemlidir.


Yağlı, şekerli ve kalorisi zengin ürünlerden uzak durun

Karbonhidrattan zengin, özellikle basit şekerden hazırlanan gıdalar, yağlı ve kaloriden zengin beslenme, diyabet, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara zemin hazırladığı gibi aynı zamanda kanser gelişme riskini de artırıyor. Yapılan çalışmalar, toplumda obezite arttıkça kanser gelişme riskinin de arttığına işaret ediyor. Bu nedenle, mümkün olduğu kadar bu tarzda olan beslenmelerden uzak durmak ve hareketi yaşamın bir parçası haline getirmek kansere karşı korunmada elzem olarak görülüyor. Özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için...

Liften zengin gıdaları tüketin

Liften ve kalsiyumdan zengin beslenme kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Bu nedenle, mevsimine uygun, sebze ve meyve tüketimini artırmak önemli. Ancak içeriğindeki şeker oranını da hesaplayarak meyve tüketimini abartmamak gerekiyor. Ayrıca, kansere karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülen domatesin, hafifçe pişirilerek tüketilmesiyle etkisini artırdığı örneğindeki gibi, besinlerden daha fazla yarar elde edebilmek için doğru tüketim önerilerine dikkat etmek gerekiyor.

Yiyeceklerin hazırlama koşullarına dikkat edin

Besinlerin hazırlanması, saklanması ve içerisine katkı maddelerinin eklenmesi de kanser gelişiminde önemli yer tutuyor. Kızartılan, kavrulan, yakılarak hazırlanan ve tütsülenerek pişirilen besinlerin kanser için davetiye çıkardığı biliniyor. Bu nedenle mangalda pişirilen etler, kızartılan sebzeler (patates kızartması gibi), tütsülenen balıklar kanser gelişimi için önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla yemekleri hazırlarken buğulama, haşlama ya da fırınlama gibi yöntemleri tercih etmek önem taşıyor. Özellikle yemek borusu ve mide kanseri için risk faktörü olabileceği için içecekleri ve yiyecekleri çok sıcak tüketmemek gerekiyor.

Taze ve mevsimindeki ürünleri tercih edin

Katkı maddesi eklenerek saklanan gıdalar, salamuralar, tuzlanarak saklanan gıdalar, eskiden olduğu gibi tuzlanıp kurutulan etler de kanser gelişimi için önemli risk faktörleri arasında gösteriliyor. Bununla birlikte, taze sebze ve meyve tüketimi kanser gelişimine karşı koruyucu olduğunu unutmamak gerekiyor. Derin dondurucuda saklanan sebzeler kullanılabilir ancak konserve tipi tüketimden uzak durmakta fayda var. Serada yetişen sebze ve meyvelerden daha çok, doğal yetiştirilen, kimyasal ilaç kullanılmadan veya az kullanılarak üretilen sebze ve meyve tüketilmeli. Ayrıca mutfağın olabildiğince renklenmesi ve özellikle de kırmızı ve mor sebze ve meyvelere yer verilmeye çalışılması gerekiyor.