Yazı İçeriği

Meme kanseri riskini artıran faktörler

Meme kanserinden korunmak için…

Keten ve susam tohumu tüketin

Doğru beslenerek meme kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz

Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşamın şartları arasında ilk sırada yer alıyor. Doğru besinleri doğru ölçülerde tüketmek, bağışıklık sistemini güçlü tutarak pek çok sağlık sorunun yaşanmasına engel oluyor. Günümüzde görülme sıklığı giderek artan meme kanseri riski de sağlıklı beslenme ile azaltılabiliyor.

Meme kanseri riskini artıran birçok unsura müdahale edemiyoruz. Bunların en başında yaşamın daha önceki yıllarında meme kanseri tanısı alıp tedavi görmüş olmak geliyor. İleri yaş ve genlerimizde var olan mutasyonlar da meme kanseri riskini artırıyor. En iyi bilinen mutasyonlar ise aileden kalıtımla geçen BRCA 1 ve 2 genlerindeki mutasyonlar...


Meme kanseri riskini artıran faktörler

Birinci derece akrabada birden çok bulunan meme kanseri öyküsü ve yoğun bir meme dokusuna sahip olmak da risk unsurları arasında yer alıyor. Meme kanseri nedenleri arasında vücudumuzun östrojen ürettiği zaman diliminin uzun olması da bulunuyor. Yani adetler erken yaşta başlayıp menopoza geç giriliyorsa bu da bir risk faktörü. Bu süre zarfında östrojen düzeyinde düşüşe neden olan doğum ve emzirme deneyimi yaşanmaması da riski artırıyor.

Meme kanserinden korunmak için…

Meme kanserinden korunmak için ilk sırada yaşam şeklimizi değiştirmek geliyor... Öncelikle beslenme düzenimizde başta balıktan almak üzere omega 3 yağ asiti miktarını artırmak önem taşıyor. Yapılan çalışmalar, omega 3 yağ asitinin meme kanseri riskini ciddi ölçüde azalttığını gösteriyor. Omega 6 yağ asiti için de tam tersi geçerli. 2014 yılında ‘BMC Cancer’ dergisinde yayınlanan ve 250 bin kadın üzerinde gerçekleştirilen meta-analiz, omega 6’nın meme kanseri riski açısından çok önemli olduğunu ortaya koydu. Bu şekilde meme kanserinden korunmak için ‘çok omega-3/az omega-6’ formülü netlik kazandı.

Keten ve susam tohumu tüketin

Vücuttaki omega 3 oranını artırmak için polifenol ve flavonoid açısından zengin besinler tüketmek de yöntemler arasında yer alıyor. Üzüm, erik ve dağ mersini güçlü birer polifenol deposuyken, soya da ciddi bir flavonoid kaynağı sayılıyor. Bu besinlerin tüketilmesi omega 3 düzeyini yüzde 30 oranında artırıyor. Bazı bitkilerde bulunan ve ‘lignan’ adı verilen kimyasal bileşik de meme kanseri riskini azaltmakta etkili. Bu kapsamda keten ve susam tohumu tam bir lignan deposu. Diğer tahıllar ve brokoli ile kabak gibi sebzeler de lignandan oldukça zengin besinler arasında yer alıyor.