Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi ; kişinin etrafındaki şeyleri hareket ediyor gibi hissetmesi, göz kararması, uyuşukluk, sersemlik ve denge kaybı üretebilen tıbbi bir durumdur. Baş dönmesi yaşayan kişiler, ayakta durmakta zorlanabilir, bayılabilir eşlik eden başka semptomlar bulunabilir.
Baş dönmesinin birden fazla sebebi bulunabilir. Baş dönmesine sebebiyet veren şeyler ciddi hastalıklar olabildiği gibi, bazen açlık gibi hemen herkesin yaşayabileceği basit bir neden de olabilir. Ancak baş dönmesinin yaygın yaşanması, önemsenmemesi gerektiği anlamına gelmez. Baş dönmesi şikayeti bulunan kişilerin, bu hissin altında yatan nedenleri bilmesi önemlidir. Tekrar eden ve gittikçe süresi uzayan baş dönmeleri, yaralanmalara sebep olabileceği gibi bir hastalık kaynaklı da olabilir.
Baş Dönmesi Neden Olur?
Baş dönmesi yaşayan kişiler, genellikle neden baş dönmesi yaşadıklarını bilebilirler. Açlık durumu, kadınlarda adet dönemleri, hamilelik, bazı duygu durumları insanların anlık baş dönmeleri yaşamasına sebep olabilir.
Altında yatan bilinen bir sebep yokken kişinin baş dönmesi yaşaması, hem moral bozucu hem de endişe verici hissettirebilir. Şiddetli baş dönmesi ve eşlik eden kusma hissi, kişinin gündelik işlerini aksatacak seviyede hayatını etkileyebilir. Baş dönmesi nedenleri şu şekildedir:
- Ani ve hızlı hareketlerde bulunmak, kendi etrafında dönmek
- Fiziksel olarak çok yorulmak, yoğun spor yapmak
- Uzun süreli açlık, susuzluk
Baş dönmesi sebepleri kaynaklı baş dönmelerinin önlemleri, kişinin kendisi tarafından alınabilir. Yataktan hızlı kalkmamak, uzun süreli açlık durumunu önlemek baş dönmesi şikayetini yok edebilir. Ancak belirgin nedenleri giderildikten sonra baş dönmesi devam ediyorsa, şiddetleniyorsa, süresi uzuyorsa bir uzmanla görüşülmelidir. Baş dönmesi basit bir semptom olabildiği gibi, kronik ya da akut durumda ciddi hastalıkların habercisi olabilir.
Baş Dönmesine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Açlık, gebelik, ani hareket gibi nedenleri olmayan, anlık ya da tekrar eden baş dönmelerinin altında bazı hastalıklar yatıyor olabilir. Baş dönmesine neden olduğu bilinen en yaygın durumlar şu şekildedir:
Vertigo
Vertigo, klinik anlamda baş dönmesi anlamına gelen, iç kulakta dengeden sorumlu yapılardan kaynaklanan bir tıbbi durumdur. Vertigo genellikle başka bir hastalığın semptomudur. Vertigo, vertigonun türleri, belirtileri ve tedavileri için ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Meniere Hastalığı
Meniere; iç kulaktaki sıvının artışına bağlı olarak baş dönmesi ve işitme sorunlarına neden olabilen kronik bir hastalıktır. Meniere hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Kulak Enfeksiyonları
Bakteri veya virüsler sonucu, tedavi edilmemiş enfeksiyonlar kulakta işitme sorunlarına ve baş dönmesine neden olabilirler. Orta kulak enfeksiyonuyla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Hamilelik
Hamileliğin erken belirtilerinde yaygın olarak baş dönmesi mide bulantısı yaşanabilir. Hamileliğin belirtileri ve hamilelik sırasında vücutta yaşanabilecek fiziksel değişimler için tıklayınız.
Migren
Migren, şiddetli baş ağrısıyla tipikleşmiş bir hastalıktır. Migrenin türüne göre baş ağrısına baş dönmesi, bulantı ve kusma eşlik edebilir. Migren ve tedavisiyle ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Kalp ve damar hastalıkları
Kalp vücutta kanın temizlenmesi ve dolaşımı için kritik olarak görev alır. Kalp hastalıkları; sürekli yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesine sebep olabilir. Kalp ve damar sağlığı, kalbin hastalıklarıyla ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Beyin tümörleri
Kafatası bölgesinde oluşan tümörlerin yaygın belirtileri arasında; şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma bulunmaktadır. Beyin tümörleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Diyabet
Kan şekerindeki düşüklük, ani yükseklik ve diğer dalgalanmalar baş dönmesine neden olabilir. Diyabetin TİP 1, Tip2, Gestasyonel, Gizli Şeker ve Hamilelik Şekeri gibi türleri ve tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Düşük Tansiyon (Hipotansiyon)
Hipotansiyon, kalbin vücuda kan pompalarken damarlarda oluşturduğu basıncın düşüklüğü anlamına gelir. Düşük tansiyon değeri, ortalama olarak 9 /6 altındaki değerlerler olarak kabul edilir. Hipotansiyon baş dönmelerine ve bayılmalara sebep olabilir. Hipotansiyon hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Tiroid hastalıkları
Tiroid bezi; büyüme, gelişme, uyku döngüsü, kalp fonksiyonları gibi birçok hayati metabolik faaliyetten sorumlu, hormon üretici bir bezdir. Tiroid bezinin az çalışması durumunda (hipotiroidi) ve çok çalışması durumunda (hipertiroidi) ; baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı, kilo dengesizlikleri yaşanabilir. Tiroid bezi nodülleri ve tiroid kanserlerinde de benzer semptomlar görülebilir. Troid bezinin hastalıkları ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Üst solunum yolu hastalıkları
Bakteri ve virüs kaynaklı, genellikle kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıklarının ortak belirtilerinde; halsizlik ve baş dönmesi görülmektedir. Boğaz enfeksiyonları, sinüzit, larenjit, grip gibi üst solunum yolları hastalıklarının belirti ve tedavileri için tıklayınız.
Demir Eksikliği
Demir eksikliği anemisi yaşayan kişiler; yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk ve baş dönmesi hissi yaşayabilirler. Demir eksikliğini önlemek, demir eksikliği tedavisi ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.
Anksiyete
Anksiyete yani kaygı bozuklukları birbirinden farklı tetikleyicilerle alevlenen, yaygın olarak çarpıntı, baş dönmesi, kusma hissi üreten farklı alt türlere ayrılır. Panik atak, Agorafobi, sosyal aksiyete bozukluğu, ayrılık kaygısı gibi anksiyeteler, belirtileri ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Bu hastalıklar dışında; baş boyun bölgesinde bulunan tümörler, baş boyun ve kafa travmaları baş dönmesine sebep olabilir. Beyin travması, kafa travması ve bölgede bulunan tümörler; kafada bulanıklık hissi, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, görme, işitme ve konuşmada güçlüklere sebep olabilir.
Hangi Durumlarda Baş Dönmesi İçin Doktora Başvurulmalıdır?
Baş dönmesinin birden çok ve birbirinden farklı nedenleri bulunabilir. Baş dönmesi hangi sebepten olursa olsun, yaşayan kişiyi endişelendirebilir. Aşağıdaki durumlar baş dönmesine eşlik ediyorsa, baş dönmesi sıklaşıp şiddetleniyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
- Göğüs ağrısı
- Düzensiz kalp ritmi
- Kesik kesik nefes alma, nefes almada zorlanma
- Şiddetli baş ağrısı
- Kafa travması
- Yüksek ateş, titreme
- Ensede sertleşme hissi, ağrı
- Bulanık görme, çift görme
- Kulaklarda uğultu ya da çınlama
- Konuşma bozukluğu
- Mide bulantısı, kusma
- Kollarda hissizlik
Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Baş dönmesi belirgin bir hastalığa bağlı olarak yaşanıyorsa, o hastalığın tedavisiyle baş dönmesi semptomu da ortadan kalkacaktır.
Bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak baş dönmesi yaşanabilir. Böyle durumlarda ilgili hekimle durumu paylaşılmalı, hekimin önerisi doğrultusunda mümkünse ilacı değiştirmek ya da kesmek gerekebilir.
Baş Dönmesi Nasıl Geçer?
Başı dönmesi; sersemlik ve denge kaybına sebep olur. Baş dönmesi sırasında ve sonrasında baş dönmesini engellemek şunlar yapılabilir:
- Baş dönmesi sırasında, mümkünse uzanmak ya da oturmak
- Hızlı ve ani hareketlerden kaçınmak, yavaş hareket etmek
- Susuzluk hissediliyorsa su içmek
- Yüksek ses ve parlak ışıklardan kaçınmak
- Sersemlik hissi azalmaya başladığında yavaş hareketlerle ayağa kalkmak
- Korku ya da endişe verici hisleri önlemek için sakinleştirici şeyler düşünmek, telkinde bulunmak
Altında bir hastalık olmayan, vücudun kondisyon durumuna göre oluşan baş dönmelerini önlemek için düzenli yaşam alışkanlıkları geliştirmek önemlidir. Mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında uyku uyumak, gün içinde yeterli su içmek, düzenli ve dengeli beslenmek vücudun direncini artıracaktır. Tansiyon ve kan şekerinin düzenli olmasına yardımcı olacaktır.
Baş Dönmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sürekli Baş Dönmesi Neden Olur?
Tekrar eden baş dönmesi semptomunun birçok sebebi olabilir. Bazı ilaçlar baş dönmesi gibi yan etiler gösterebilir. Sürekli baş dönmesi yaşanması durumu bazı hastalıkların sonucunda da olabilir. İç kulak hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve yaralanmalar baş dönmesine sebep olabilir.
Ani Baş Dönmesi Neden Olur?
Vücudun uzun süre hareketsiz kalması, sıvı tüketiminin az olması ve bazı sinir sistemi hastalıkları ani baş dönmesine sebep olabilir.
Baş Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Baş dönmesi şikayetiniz bulunuyorsa bir nöroloji uzmanına görünmeniz gerekebilir.
Baş Dönmesi Ve Mide Bulantısı Neden Olur?
Baş dönmesi ve mide bulantısı belirtilerinin birlikte görülmesi sinir sistemi hastalıkları, anksiyete, ilaç yan etkisi, gebelik ve migren gibi durumlardan kaynaklanabilir. Belirtilerin uzun sürmesi halinde tıbbi yardım almak ve en doğru sonuca ulaşmak önemlidir.
Hamilelikte Baş Dönmesi Tehlikeli Midir?
Gebelikte baş dönmesi semptomu çoğunlukla normal kabul edilir. Ancak gebelikte baş dönmesi eşliğinde başka belirtiler de görülüyor ise vakit geçmeden bir doktora başvurulması gerekir. Bu belirtiler:
- Görme problemleri
- Bilinç bulanıklığı
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı ve vajinadan kan gelmesi
Baş Dönmesi Ne Zaman Tehlikelidir?
Baş dönmesi ile birlikte başka semptomların da görülmesi tehlikeli bir durumun habercisi olabilir. Baş dönmesi ile birlikte görülmesi durumunda tehlike yarabilecek semptomlar şu şekildedir:
- Şiddetli baş ağrısı,
- Göğüs ağrısı,
- Nefes darlığı,
- Soğuk terleme,
- Mide bulantısı veya kusma,
- Görme bozuklukları,
- Bilinç bulanıklığı,
- Bilinç kaybı,
- İşitmede problemler,
- Yüz bölgesinde uyuşukluk.
Yukarıdaki belirtilerin baş dönmesi ile birlikte görülmesi durumunda vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak gerekir.
Sinüzit Baş Dönmesi Yapar Mı?
Sinüzit, sinüs enfeksiyonuna verilen isimdir. Sinüzit bazen baş dönmesi yapabilir.
Boyun Fıtığı Baş Dönmesi Yapar Mı?
Boyun fıtığı, boyundaki sinirleri ve sinir yollarını etkilemesi sebebiyle baş dönmesi ya da baş dönmesi hissi yaratabilir.
Çocuklarda Baş Dönmesi Neden Olur?
Çocuklarda baş dönmesinin birçok sebebi vardır. Az su içmek, uzun bir süre ayakta kalmak, soğuk algınlığı ve yatakta, otururken aniden kalkmak bunlardan bazılarıdır.