Düzenli Egzersizin Beyin Fonksiyonlarına Faydaları
Egzersiz yapmak sağlıklı yaşamın anahtarlarından biridir. Düzenli egzersiz yapmanın kardiyovasküler sistemi güçlendirdiği, iyi kolesterolü yükselttiği, sindirim sistemini düzenlediği ve tansiyonu dengelediği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Aynı zamanda hareketli bir yaşam tarzı benimsemek kalp hastalıklarına yakalanma riskini yarı yarıya düşürür. Egzersiz yapmak obezite ve diyabet gibi hastalıkların önlenmesinde bir etkendir ve kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Egzersizin fiziksel sağlık üzerindeki olumlu etkileri kadar zihin sağlığı ve beyin fonksiyonları üzerinde de birçok olumlu etkisi vardır. Gelin, düzenli egzersiz yapmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yararlarına yakından bakalım.
Egzersiz gibi fiziksel aktiviteler vücutta karmaşık kimyasal reaksiyonlar dizisi meydana getirir. Bu reaksiyonlar beyin üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Egzersiz sırasında endorfin hormonu, endokannabinoidler ve dopamin de dâhil olmak üzere bir dizi nörotransmitter salınımı gerçekleştirir. Endorfinler ağrıyı engellemeyi, stresi azaltmayı ve bireyde mutluluk hissini artırmayı sağlar. Dopamin zevkten, memnuniyetten ve motivasyondan sorumludur. Aynı zamanda hafıza, ruh hâli, dikkat ve hareket gibi birçok vücut fonksiyonunda rol oynar.
Egzersizin beyin üzerindeki önemli etkilerinden biri de nöroplastisiteyi teşvik etmesidir. Nöroplastisite; sinir sisteminin yapısını, işlevini ya da bağlantılarını yeniden düzenleyerek iç ve dış uyaranlara yanıt olarak aktivitesini değiştirme yeteneğidir. Beynin bilişsel fonksiyonlarının gelişimi için de oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz sırasında nörotrofaktörlerin üretimi artar ve bu sayede beyinde kan damarları oluşumu, yetişkin nöron oluşumu ve diğer nöroplastisite türleri teşvik edilir. Böylece beyne giden oksijen miktarı artar.
Egzersizden sonra azalan stres hormonları ve salgılanan nörotransmitterlerin etkisiyle bireyde kısa süreli öfori meydana gelir. Daha düşük stres seviyeleri, sosyal kaygının azalması, enerjinin artması, dikkat ve odağın güçlenmesi, kan dolaşımının iyileşmesi de egzersiz sonrasında görülen etkilerdir.
Düzenli Egzersiz ile Hafızanın İlişkisi
Düzenli egzersiz sonucunda beyinde meydana gelen etkiler hafızanın iyileşmesine de katkı sağlar. Yapılan araştırmalar düzenli egzersiz yapan bireylerin düşünme ve hafıza testlerinde daha iyi puanlar aldığını ortaya çıkarmıştır. Fiziksel aktivitedeki artışın olası demans riskini %31 oranında azalttığı da yapılan çalışmaların sonucunda kanıtlanmıştır.
Beyin sağlığı için yapılabilecek en iyi egzersizlerden biri yürüyüştür. Aerobik, kardiyo, güç ve denge egzersizleri, diğer antrenmanlar da beyin sağlığı için olumlu etkiler gösterir. Egzersizin hafızayı iyileştirmedeki etkisi egzersiz sırasında nöroplastisitenin desteklenmesinden ve beyne giden kan akışının hızlanmasından kaynaklanır.
Düzenli egzersiz hem doğrudan hem dolaylı yoldan hafızaya ve düşünmeye katkı sağlar. Egzersiz sırasında beyinde meydana gelen kimyasal süreçler beyin hücrelerinin sağlığını destekler ve yeni hücre oluşumuna yardımcı olarak bilişsel becerilerin iyileşmesine faydalıdır. Yapılan birçok araştırma düşünme ve hafızayı kontrol eden prefrontal korteks ve medial temporal korteks bölümlerinin düzenli egzersiz yapan bireylerde egzersiz yapmayan bireylere göre daha fazla hacme sahip olduğunu gösterir.
Aerobik Egzersizler ve Hafıza
Aerobik egzersizler geç yetişkinlikte bilişsel işlevi geliştirmek için yapılabilir. Yapılan araştırmalar aerobik egzersizlerin epizodik hafızayı iyileştirmede etkili olduğunu gösterir. Epizodik hafıza yaş ilerlemesiyle ve alzaymır hastalığıyla birlikte azalan en erken bilişsel alandır. Aerobik egzersizler beyin fonksiyonlarının birçoğunu yerine getiren hipokampus ve prefrontal korteks bölgelerinin büyümesini ve bu bölgelerde daha fazla nöron oluşmasını destekler. Bu da düşünme, öğrenme ve hafızayı geliştirmede önemli rol oynar. Egzersizlerin antiinflamatuar etkisi vardır. Bu sayede beyne kan akışının hızlanması ve iltihabın neden olduğu beyin hücresi üretimindeki yavaşlamanın engellenmesi de hafızanın üzerinde olumlu etki yaratır.
Direnç Egzersizleri ve Zihinsel Esneklik
Direnç egzersizleri fiziksel olarak kas sağlığına katkı sağladığı gibi zihinsel fonksiyonlar için de oldukça faydalıdır. Direnç egzersizleri hafıza ve öğrenme becerileri üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Nörolojik yolları iyileştirir ve beyin sağlığını destekler. Direnç egzersizleri kas kütlesinin artması, denge yeteneğinin güçlenmesi, vücut duruşunun düzeltilmesi gibi fiziksel etkilere de sahiptir. Düzenli şekilde yapılan direnç egzersizleri zihinsel esnekliğin gelişmesine de katkı sağlar.
Egzersizin Odaklanma ve Konsantrasyon Üzerindeki Faydaları
Düzenli egzersiz yapmak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomlarını azaltmanın; konsantrasyonu, motivasyonu, hafızayı ve ruh hâlini iyileştirmenin en etkili yollarından biridir. Fiziksel aktivite sorasında beyindeki dopamin, norepinefrin veserotoninseviyeleri artar. Tüm bunlar odaklanmayı ve dikkati etkiler. Egzersiz sırasında beyne giden kan akşının hızlanması nöronları harekete geçirir, özellikle beynin hafıza merkezi olan hipokampus bölgesinin büyümesini destekler. Örneğin 20 dakikalık bir egzersiz konsantrasyonu artırabilir, öğrenmeye ve odaklanmaya yardımcı olabilir.
Egzersizin odaklanma ve konsantrasyon üzerindeki olumlu etkileri yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi aktivitelerle desteklenebilir. Bu aktivitelerin egzersizle birlikte yapılması vücuttaki stres seviyelerinin düşmesinde, zihnin dinginleştirilmesinde ve konsantrasyon sağlamada oldukça etkilidir.
Kardiyo Egzersizleri ve Dikkat Süresi
Kardiyo egzersizleri kalp, damar ve akciğerleri yüksek tempoda çalıştırarak güçlendiren egzersiz grubudur. Kardiyo sırasında nabız hızlanır ve nefes alıp verme sıklaşır. Nabzın hızlanması beyne giden kan akışını da hızlandırır. Kardiyo egzersizleri sırasında endorfin, dopamin ve serotonin hormonları salgılanır. Bu hormonların salgılanması vücutta ağrı kesici etkisi gösterir. Stres hormonlarını düşürerek stresi azaltır. Bu sayede bireyin daha mutlu ve keyifli hissetmesini sağlar. Tüm bu etkiler odaklanma ve dikkat süresini artırıcı özelliğe sahiptir. Özellikle de dopamin dikkatli düşünme ve odaklanmada büyük rol oynar. Dikkat dağınıklığını azaltmak ve odaklanmayı artırmak için koşu, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme ve tenis oynama gibi kardiyo egzersizleri düzenli olarak yapılabilir.
Egzersiz ve Bilişsel Fonksiyonlar
Düzenli ve doğru egzersiz bilişsel fonksiyonların korunmasına ve serebral yaşlanmanın yavaşlatılmasına yardımcı olur. Böylece alzaymır ve demans gibi hastalıkların gelişme riskini önemli ölçüde azaltır. Egzersiz sırasında stres seviyelerinin düşmesi ve zihnin dinginleşmesi odaklanma süresini artırarak problem çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Egzersizin zihin esnekliği sağlaması hızlı düşünme ve karar verme süreçlerini de olumlu etkiler.
Egzersizin Zihinsel Sağlık Üzerindeki Diğer Faydaları
Düzenli egzersiz yapmak bilişsel fonksiyonların artışı ve hafızanın güçlenmesi dışında da birçok faydalı etkiye sahiptir. Stres yönetiminden depresyonla ve anksiyeteyle mücadeleye, uyku düzeninin sağlanmasından mutluluk hissinin artmasına kadar birçok zihinsel süreç egzersizle desteklenebilir.
Egzersiz ve Beyin Kimyası: Endorfin ve Serotonin Artışı
Egzersiz sırasında salgılanan endorfin, dopamin ve serotonin egzersiz sonunda bireyin daha enerjik ve mutlu hissetmesini sağlar. Bu nedenle egzersiz yapan bireylerin ruh hâlinde iyileşme gözlemlenebilir. Salgılanan endorfin spora olan bağımlılığı artırabilir. Bu sayede düzenli egzersiz ve egzersizin getirdiği iyileştirici etkiler sürekli hâle gelir. Egzersiz yapmak özellikle stres seviyelerinin düşmesinde ve stres yönetiminde oldukça etkilidir. Ruh hâlinin iyileşmesi ve mutluluk hormonlarının salgılanması anksiyeteyle ve depresyonla mücadelede de önemlidir.
Düzenli Egzersiz ve Uyku Kalitesi
Egzersiz yapmak uyku kalitesi için de oldukça yararlıdır. İyi bir gece uykusu için düzenli egzersiz faydalı olabilir. Düzenli şekilde, orta düzeyde aerobik yapmanın REM uykusunu artırdığını gösteren birçok çalışma vardır. REM uykusu vücudun ve beynin gençleşme sürecinin gerçekleştiği en önemli uyku evresidir. Düzenli egzersiz yapmak gün içerisinde enerji seviyelerinin korunmasında ve geceleri uyanık kalma sürelerinin azalmasında etkilidir.
Egzersiz sırasında salgılanan endorfinin vücuttan uzaklaştırılması ve beynin uykuya geçişinin kolaylaşması için egzersizlerin yatmadan en az 1-2 saat önce yapılması önerilir. Egzersizin yükselttiği çekirdek vücut sıcaklığının düşmesi içinse yaklaşık 30-90 dakika arasında bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle daha sağlıklı bir uyku için egzersizleri bu zaman dilimine göre ayarlamak fayda sağlayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Düzenli egzersiz beyin fonksiyonlarını nasıl etkiler?
Düzenli egzersiz beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. Egzersiz sırasında beyinde yaşanan kimyasal süreçler bilişsel işlevlerin gelişmesinde, hafızanın güçlenmesinde, odaklanmanın artmasında olumlu etkilere sahiptir. Düzenli egzersiz alzaymır ve demans gibi hastalıkların riskini de azaltır.
Egzersiz hafızayı güçlendirebilir mi?
Egzersizin beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerinden biri hipokampus ve prefrontal korteks bölgelerinin büyümesini sağlamasıdır. Bu büyüme düşünme, öğrenme ve hafıza gelişimi için oldukça önemlidir. Beyindeki hücre üretim süreci iltihaplanmayla yavaşlayabilir. Egzersizin antiinflamatuar etkisi bu durumu ortadan kaldırarak hafızanın gelişmesini sağlar. Düzenli egzersiz yaparak hafızayı güçlendirmek mümkündür.
Hangi egzersizler odaklanma ve konsantrasyonu artırır?
Aerobik egzersizler, kardiyo egzersizleri, güç ve denge antrenmanları odaklanma ve konsantrasyonu sağlamada olumlu etki gösterir. Bu egzersizler, odaklanma ve konsantrasyon üzerindeki etkilerin güçlendirilmesi için yoga ve meditasyon gibi aktivitelerle de desteklenebilir.
Egzersizin zihinsel sağlığa faydaları nelerdir?
Düzenli egzersiz beyne kan akışının artması, hafızanın güçlenmesi, serebral yaşlanma sürecinin yavaşlatılması gibi durumlarda faydalıdır. Stres yönetimi, anksiyete belirtilerinin azaltılması, olası depresyon riskinin önlenmesi ve depresyonun iyileştirilmesi de egzersizin zihinsel faydalarındandır.
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.