Romatizması Olanlar Yağmuru Nasıl Anlar? (Spot: Romatizmalılar, yağmurun yaklaştığını önceden nasıl hissediyor?)
Romatizma kas, kemik ve eklemlerle ilgili problemlerden kaynaklanan ve yaşam kalitesini etkileyebilen bir hastalıktır. Belirli dönemlerde artış gösteren romatizma belirtileri bireyin günlük aktivitelerini kısıtlayabilir. Romatizması olan birçok birey eklem ağrısı ve yağmur arasında bir bağlantı olduğunu belirtebilir. Romatizma ve hava durumu arasındaki ilişki ve romatizma ağrılarını hafifletmenin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Romatizma hastalığı eklemleri veya bağ dokusunu etkileyerek aralıklı ağrıya neden olan kronik durumları tanımlar. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) ve eklem dışı romatizma gibi birçok türü vardır. Eklemlerinde romatizma ağrısı yaşayan birçok birey yaşadığı semptomların hava durumuyla bağlantılı olduğunu belirtir. Soğuk ve yağışlı havalarda sıcak ve kuru havalara kıyasla daha fazla ağrı hissedilebilir. Araştırmalar eklem rahatsızlıklarını tetikleyen faktörün yağmur olmadığını, yağmurlu havalardaki basınç, sıcaklık ve nem değişiklikleri olduğunu gösterir.
Barometrik Basınç Değişikliklerinin Etkileri
Yağmur öncesi vücut sinyalleri doğrudan yağışla değil, yağışın yol açtığı barometrik basınç değişimiyle ilişkili olabilir. Barometrik basınç ve romatizma arasındaki bağlantı sebebiyle eklem ağrılarının tetiklenmesi sürecinde bazı aşamalar vardır:
Hava bir ağırlığa sahiptir ve etrafındaki her şeye basınç uygular. Bu basınca atmosfer basıncı ya da barometrik basınç denir.
Yağmur veya kar yağdığında barometrik basınç düşer.
Basınç düşüşü sebebiyle dokular genişleyebilir, eklem sıvısı yoğunlaşabilir veya sertleşebilir.
Romatizma sebebiyle hâlihazırda iltihaplı olan eklemlerdeki bu değişiklik eklemlerin duyarlılığını artırır.
Artan eklem hassasiyeti sebebiyle daha çok ağrı hissedilebilir.
Sıcaklık Düşüşü ve Eklem Ağrıları
Soğuk ve nemli hava eklemlerdeki sıvıyı daha yoğun hâle getirir. Bunun sonucunda eklemler sertleşebilir ve rahatsızlık hissi oluşabilir. Düşük sıcaklıklar tendonların, kasların ve yara dokularının büzülüp genişlemesine neden olarak eklem ağrılarını tetikleyebilir. Hava sıcaklığının düşmesinin romatizma ağrılarını artırmasının bir diğer sebebi de günlük hayattaki değişiklikler olabilir. Soğuk ve yağışlı hava sebebiyle evde hareketsiz kalmak eklemlerin sertleşmesine sebep olabilir. Sertleşen eklemler ağrı gibi çeşitli belirtilere yol açabilir.
Romatizması Olanlar Yağmuru Hangi Belirtilerle Hisseder?
Romatizma hastalıkları bireylerin tendonlarını, eklem bağlarını, kemiklerini ve kaslarını etkileyebilir. Yağmurlu havalarda romatizma kaynaklı rahatsızlıklarının arttığını fark eden bireylerin ellerinde, ayaklarında, parmaklarında, bileklerinde ve dizlerinde çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Romatizma belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti romatizmal hastalığın türüne göre değişiklik gösterebilir.
Yağmur Öncesi Ortaya Çıkan Eklem Sertliği
Hava değişikliği ve yağış sebebiyle romatizması olan bireylerin yaşadığı en yaygın belirtilerden biri eklem sertliğidir. Havadaki basınç ve sıcaklık değişlikleri iltihaplı eklem sıvılarının kalınlaşmasına yol açabilir. Bu kalınlaşma birey tarafından sertleşme olarak fark edilebilir. Hava durumu eski hâline geldiğinde eklemlerdeki sertlik ortadan kalkabilir.
Vücutta Hissedilen Ani Ağrı Artışları
Bazı bireyler soğuk ve yağışlı günlerde eklemlerindeki ağrıların aniden arttığını fark edebilir. Hem eklem sıvısının yapısındaki değişiklik hem hareketsizlik bireyin ağrıyı daha yoğun hissetmesine sebep olabilir. Bazı bireylerde hava sıcaklığı düştükçe eklem ağrıları kademeli olarak artış gösterebilir.
Hava Değişiklikleri ve Şişlik Problemleri
Hava sıcaklığındaki değişiklikle beraber düşen hava basıncı sebebiyle eklem yerlerinde şişlikler ortaya çıkabilir. Şişlikler bireyin hareketini kısıtlayabilir ve birey oluşan şiş görüntüden rahatsız olabilir.
Yağmur Öncesi Romatizmal Ağrıları Azaltmanın Yolları
Romatizma hakkında bilinmesi gerekenlerden biri romatizma kaynaklı ağrıların azaltılmasının mümkün olduğudur. İltihaplanmanın ve ağrının kontrol altına alınabilmesi için birtakım tıbbi yöntemler uygulanabilir ve bireysel önlemler alınabilir. Bu sayede iltihaplı eklemlerin çevresindeki kaslar güçlendirilebilir ve eklem fonksiyonları gelişim gösterebilir.
Fiziksel Aktivite ve Esneme
Eklemlerdeki stresi azaltarak rahatlama sağlayabilecek ve günlük aktiviteleri kolaylaştırabilecek bazı egzersizler şunlardır:
Yürüyüş yapmak eklemleri gevşeterek ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
Sabahları uyanınca ya da geceleri uyumadan önce yatakta hafif germe ve esneme egzersizleri yapılabilir. Parmakları kıvırarak, bilekleri ve dizleri büküp açarak rahatlama sağlanabilir.
Düzenli yoga pratikleri ve pilates vücudun esnekliğini ve hareket kabiliyetini artırabilir. Bu sayede eklemlerdeki şişlikler ve ağrılar azalabilir.
Evde hafif ağırlıklarla ya da direnç bantlarıyla yapılan ağırlık kaldırma pratikleri kasların güçlenmesini, güçlenen kasların eklemleri desteklemesini sağlayabilir.
Sıcak ve Soğuk Kompres Kullanımı
Ağrıyı hafifletmek için eklemlere sıcak veya soğuk kompresler uygulanabilir:
Soğuk Kompres: Uyuşturma etkisi oluşturarak eklemlerdeki şişkinliği ve iltihabı azaltabilir. Ağrılı ekleme 10-15 dakika boyunca bir buz paketiyle kompres uygulanabilir. Uygulamalar arasında en az 30 dakika ara vermek faydalı olabilir.
Sıcak Kompres: Kan akışını hızlandırarak kasları ve eklemleri rahatlatabilir. Sıcak bir ısıtma pedi veya havluyla kompres yapılabilir. Sıcak suyla duş alarak ağrılı bölgeler rahatlatılabilir.
Ağrı Kesici İlaçlar ve Doğal Yöntemler
Romatizmanın seyri ve şiddeti her bireyde farklılık gösterebileceğinden bireyin genel sağlık durumuna ve yaşam tarzına göre bir tedavi uygulanabilir. Romatizma tedavisinde doktor tarafından başlangıçta bazı ağrı kesiciler önerilebilir. Tedavi sürecine bağlı olarak daha uzun süreli, hastalığın seyrini değiştiren ve kontrol altında tutan ilaçlar da kullanılabilir. Romatizmaya iyi gelen doğal yöntemlerin başında sağlıklı bir diyet uygulamak ve vücuda yeterli miktarda vitamin almak gelir. Şeker tüketimini sınırlandırmak ve omega-3 yağ asitleri açısından yüksek bir diyet uygulamak bağışıklığı güçlendirebilir ve iltihaplanmayı azaltabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Romatizmalılar gerçekten yağmuru önceden hissedebilir mi?
Atmosfer basıncındaki ve hava sıcaklıklarındaki değişiklikler eklem sıvılarının yapısını etkiler. Bu etki sebebiyle yağışlı havalarda eklem rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Romatizma hastaları bu değişikliği yağmurun yağacağını önceden hissetmek olarak tanımlayabilir.
Hangi hava durumları romatizma ağrılarını daha fazla tetikler?
Soğuk, nemli ve yağışlı havalar eklemlerin sertleşmesine ve bu duruma bağlı ağrıların artmasına yol açabilir.
Romatizma için hava durumu takip etmek faydalı mı?
Soğuk aylarda ve yağışlı dönemlerde eklem ağrıları tetiklenebilir. Hava durumu her bireyde ve her zaman aynı etkiyi yaratmayabilir. Soğuk ve yağışlı dönemlerde genel sağlığa dikkat etmek, esneme ve yürüyüş gibi egzersizleri aksatmamak ağrılara iyi gelebilir.
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kiş ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.