PET-CT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır. Vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu görüntüsünü verir.
Özellikle onkoloji / kanser alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor.
PET-CT, kanserli hücrelerin bir özelliği olan artmış glikoz metabolizmasından faydalanıyor. Çekim öncesi, damar içine radyoaktif işaretli şeker molekülü veriliyor ve bu molekül tümörleşen hücrelerde birikiyor.
Tüm vücuttan görüntü alındığı için kanserin vücutta başka bir yere sıçraması (metastaz) gibi durumlar saptanabiliyor.
Ayrıca ilk başladığı yerin bilinmediği metastazların tanısı, evrelendirme, yeniden evrelenme için de yararlanılıyor.PET-CT’nin kullanıldığı başlıca kanser türleri şunlar:
- Akciğer kanseri
- Meme kanseri
- Lenf kanseri (lenfoma)
- Jinekolojik kanserler
- Kolorektal kanserler
Yöntem, daha az görülen diğer kanserlerin görüntülenmesinde kullanılabiliyor.
PET-CT, aynı zamanda epilepsi odağının belirlenmesi, Alzheimer hastalığının erken tanısı gibi nörolojik olgularda ve kalp krizi sonrası kalpte canlı doku varlığının araştırılmasında da rol oynuyor.
Benzer İlgi Alanları
-
Akciğer Kanseri
Sigaranın başlıca faktörlerden biri olduğu akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Erken evrede yakalandığında tedavi şansı oluyor.
Detaylı Bilgi -
Beyin Tümörü
Beyin tümörleri, beynin kendi içinde oluşan tümörlerin yanı sıra çevredeki dokulardan kaynaklanan ve kafatası içine doğru büyüyen tümörleri de kapsıyor.
Detaylı Bilgi -
Cilt (Deri) Kanseri
Cilt kanserleri genellikle deri yüzeyinde başladığı için erken dönemde saptanma şansı çok yüksek kanserlerden biridir.
Detaylı Bilgi -
Endometrial Kanser
Rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium adlı yapıdaki kanserlere endometrial veya endometrium kanseri adı verilir. Kendini olağan dışı kanamalarla belli eder.
Detaylı Bilgi -
Epilepsi
Epilepsi, kasılma, istemsiz hareketler ve bilinç kaybı ile karakterize bir beyin hastalığıdır. Nöbetler ani bilinç değişikliği ve kasılmalarla ortaya çıkar.
Detaylı Bilgi -
Kalp Krizi
Kalp krizi belirtileri hakkında bilgi sahibi olun. Kalp ağrısı, nefes darlığı, soğuk terleme ve daha fazlasını öğrenin, erken tanı ile hayatınızı kurtarın.
Detaylı Bilgi -
Karaciğer Kanseri
Karaciğer kanseri, karaciğer dokusunda bulunan bazı hücrelerin kontrolsüz ve anormal çoğalmaları sonucu meydana gelen kanser türüdür.
Detaylı Bilgi -
Kemik Tümörleri
Kemik tümörleri temelde iki gruba ayrılır: Kemiğin kendi tümörleri ve diğer organların tümörlerinin kemiğe nüfuz etmesi, yani metastaz.
Detaylı Bilgi -
Lenf Kanseri (Lenfoma)
Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir.
Detaylı Bilgi -
Meme Kanseri
Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşur. Erken teşhis ve tedavi ile iyileşme şansı artar. Belirtilere dikkat edin.
Detaylı Bilgi -
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri
Yemek borusu kanseri, yutma güçlüğü ve kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkan, yemek borusunda gelişen ciddi bir kanser türüdür.
Detaylı Bilgi -
Pankreas Kanseri
Pankreası oluşturan hücrelerin normal sınırlar içerisindeki işlevlerini yitirerek kontrolsüz şekilde bölünüp tümör halini almasına pankreas kanseri denir.
Detaylı Bilgi -
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemi büyüktür çünkü serviks kanseri hem önlenebilir hem de erken evrelerinde başarıyla tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Detaylı Bilgi -
Yumurtalık (Over) Kanseri
Yumurtalık kanseri nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinin. Erken teşhis ve tedaviyle ilgili önemli detaylar.
Detaylı Bilgi