Bölüm Hakkında
Göğüs Hastalıkları Nedir?
Göğüs hastalıkları, göğüs bölgesindeki anatomik yapıları, solunum sistemiyle ilişkili hastalıkları ve göğüs duvarı ile iç organları etkileyen tıbbi durumları kapsayan bir tıp dalıdır. Göğüs hastalıkları, solunum sistemiyle ilgili birçok rahatsızlığın tanı ve tedavisini içerir. Bu hastalıkların tanısı ve tedavisi, uzman bir göğüs hastalıkları doktoru tarafından yapılır. Bu hastalıklar, solunum sistemi, akciğerler, plevra, göğüs duvarı ve göğüs içi organlar gibi birçok yapıyı etkileyebilir.
Göğüs hastalıkları bölümü günümüzde gelişen medikal görüntüleme teknolojileri ve tedavi yöntemleri sayesinde, birçok göğüs hastalığının erken teşhis edilmesini ve etkili bir şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Göğüs hastalıkları, akciğerler, kalp, damarlar ve göğüs kafesi gibi göğüs boşluğundaki yapıları etkileyen çeşitli hastalık ve rahatsızlıkları ifade eder. Sık görülen göğüs hastalıkları arasında; KOAH interstisyel akciğer hastalığı (ILD) , nadir görülen akciğer hastalıkları, akciğer kanseri, astım ve uyku bozukları gibi birçok durum yer alır.
Göğüs Hastalıkları Bölümü
Göğüs hastalıkları, solunum sistemi ve göğüs duvarıyla ilgili birçok rahatsızlığı içerir. Bu hastalıkların tanısı ve tedavisi, bu alanda uzmanlaşmış göğüs hastalıkları doktorları tarafından yapılır. Günümüzde, gelişen görüntüleme teknolojileri ve tedavi yöntemleri sayesinde, birçok göğüs hastalığının erken teşhisi ve tedavisi etkili bir şekilde sağlanır.
Göğüs hastalıkları uzmanları, röntgen, bilgisayarlı tomografi, solunum fonksiyon testlerinden ve bazen de bronkoskopi ya da torasentez gibi tanı ve tedavi yöntemlerinden faydalanır.
Göğüs Hastalıkları Neye Bakar?
Göğüs hastalıkları bölümünde; solunum sistemi, kalp ve göğüs kafesini içeren çeşitli sağlık sorunları ele alınır. Bunlar arasında; koroner arter hastalığı , interstisyel akciğer hastalığı , zatürre (pnömoni) , akciğer kanseri , korona ve KOAH gibi birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların belirtileri, nedenleri, tanı ve tedavi yöntemleri birbirinden farklı olabilir. Özellikle sigara gibi tütün ve tütün ürünlerine bağlı gelişen göğüs hastalıklarının tedavisi de bu bölümde görev alan doktorlar tarafından yapılmaktadır.
Göğüs Hastalıkları Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Göğüs hastalıklarının en yaygın görülen belirtileri arasında; genellikle solunum yetmezliği , öksürme , göğüs ağrısı gibi çeşitli semptomlar bulunur. Bu belirtiler, hastalığın türüne, şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Göğüs hastalıkları uzmanına başvurmayı gerektiren başlıca belirtiler aşağıdaki gibidir.
Nefes Darlığı
Nefes darlığı, birçok göğüs hastalığında görülen en yaygın semptomlardan biridir. Nefes alıp vermekte zorlanma, solunumun hızlanması ya da yeterli gelmemesi şeklinde ortaya çıkabilir. Bu belirti; astım , bronşit , kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve zatürre gibi hastalıklarda sıklıkla görülür. Nefes darlığı, merdiven çıkma, koşma ya da hızlı yürüme gibi efor gerektiren günlük aktiviteler sırasında gözlemlenebileceği gibi, kişinin dinlenme halinde de ortaya çıkabilir.
Öksürük
Akut ya da kronik öksürük, kuru ya da balgamlı şekilde birçok göğüs hastalığının belirtisidir. Özellikle bronşit, astım ve akciğer kanseri gibi durumlarda öksürük şiddetlenerek kanlı bir şekilde de görülebilir. Kuru öksürük genellikle alerji veya astımla ilişkilendirilirken, balgamlı öksürük ise enfeksiyonlar ve KOAH gibi hastalıkların belirtileri arasında yer alır. Öksürüğün süresi ve şekli, altta yatan hastalığın tanısında önemli bir rol oynar.
Göğüs Ağrısı
Göğüs ağrısı, sıklıkla kalple ilgili problemlerle karıştırılsa da, bazı göğüs hastalığının da belirtisi arasında yer alır. Özellikle plevral efüzyon , zatürre ve pulmoner emboli gibi durumlarda göğüs ağrısı yaygın görülen bir semptomdur.
Hırıltılı Solunum
Hırıltılı solunum, solunum yollarının daralması nedeniyle ve astım veya bronşit gibi hastalıklarda görülür. Bu durum, özellikle nefes alıp verirken duyulan ıslık benzeri seslerle karakterizedir.
Balgam
Enfeksiyon veya inflamasyona bağlı gelişen hastalıkların belirtilerinden biri de öksürme esnasında vücudun balgam üretmesidir. Balgamın rengi ve kıvamı, hastalığın tanısında önemlidir. Örneğin, sarı veya yeşil balgam, bakteriyel enfeksiyona işaret edebilirken, rengi pembeye benzeyen balgam ise kalp yetmezliğine işaret edebilir.
Yorgunluk ve Halsizlik
Vücudun yeterli oksijen alamaması gibi durumlarda genel enerji seviyesi düşer ve buda sürekli yorgunluk ya da halsizlik hissine neden olur. Yorgunluk ya da halsizlik hissi kronik olarak gözlemlenen hastalıkların belirtileri arasında sıklıkla ortaya çıkar.
Gece Terlemeleri
Bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşmak mekanizması olarak gözlemlenen gece terlemeleri ciddi göğüs hastalıklarının habercisi olabilir. Bu nedenle uzun süreli devam eden gece terlemeleri, ateş ve ani kilo kayıpları gibi durumlar bir arada gözlemlendiğinde dikkate alınmalıdır.
Siyanoz (Dudak ve Tırnaklarda Morarma)
Kanın vücuda yeterli miktarda oksijen taşıyamadığı durumlarda dudak ve tırnaklarda ortaya çıkan morarmalar dikkat alınmalıdır. Bu belirtiler pulmoner emboli gibi birçok hastalığın belirtileri arasında yer alır.
Tekrarlayan Enfeksiyonlar
Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, uzun süreli öksürük, balgam ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterir.
Yaygın Görülen Göğüs Hastalıkları
Göğüs hastalıkları, solunum sisteminde meydana gelen hastalıkların tanısı ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Bu bölümde hizmet veren doktorlar gelişen teknolojinin de yardımıyla çeşitli tanı yöntemleri kullanarak birçok hastalığın tedavisini multidisipliner bir yaklaşımla yapar. Göğüs hastalıkları bölümünde sıklıkla karşılaşılan hastalıklar arasında aşağıdakiler yer alır.
Solunum Sistemi Hastalıkları
Astım, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), bronşit, pnömoni (zatürre), bronşiektazi gibi solunum yollarını etkileyen hastalıkları içerir.
Akciğer Hastalıkları
Akciğer kanseri, interstisyel akciğer hastalıkları (ILD), akciğer fibrozu, sarkoidoz gibi akciğer dokusunu etkileyen hastalıkları kapsar.
Plevra Hastalıkları
Plevra enfeksiyonları, plevra efüzyonu (sıvı birikimi) , plevra (mezıtelyoma) kanseri gibi akciğer zarını (plevrayı) zarını etkileyen durumları içerir.
Göğüs Duvarı Hastalıkları
Kaburga kırıkları ya da çatlakları, göğüs kafesi deformiteleri, kosta kondriti gibi göğüs duvarını etkileyen hastalıkları kapsar.
Göğüs Hastalıkları Testler ve Tanı Yöntemleri
Göğüs hastalıkları uzmanları, tanı ve tedavi süreçlerinde görüntüleme tekniklerinden (röntgen, bilgisayarlı tomografi), solunum fonksiyon testlerinden ve bazen de invaziv prosedürlerden (bronkoskopi, torasentez) faydalanırlar.
Göğüs Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Göğüs hastalıkları bölümünde yapılan tedavi uygulamaları, kişilerin çeşitli sağlık sorunlarını kapsar. Tedavi yöntemlerine karar verilirken; hastanın yaşı, genel sağlık durumu, hastalığın türü ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Göğüs hastalıklarının tedavisinin en önemli amaçlarından biri, hastalığın semptomlarını hafifletmek, hastalığın seyrini takip etmek ve ilerlemesini durdurmak üzeredir. Göğüs hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemler kişiden, kişiye farklılık gösterse de genel olarak aşağıdaki gibidir.
Göğüs Hastalıklarında İlaç Tedavileri
Bronkodilatörler
Sıklıkla astım, KOAH ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bronkodilatörler, hava yollarını genişleterek nefes almayı kolaylaştırır.
Kortikosteroidler
Genellikle akciğer enfeksiyonlarına bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılan kortikosteroidler, inflamasyonu azaltarak hava yollarının açılmasına yardımcı olur.
Antibiyotikler
Tüberküloz, bronşit ve zatürre gibi bakteriyel enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik tedavileri uygulanır. Antibiyotik kullanımında doktorun verdiği dozaja ve süreye dikkat edilmesi önemlidir.
Solunum Terapisi
Yine astım ve KOAH gibi sık karşılaşılan hastalıkların tedavisinde nebulizatör uygulaması yapılır. nebulizatör ile sıvı ilaç buharlaştırılarak doğrudan akciğerlere verilir.
Oksijen Terapisi
Vücudun yeterli oksijen alamadığı durumlarda nefes darlığı ve yorgunluk hissini azaltmak için uygulanan oksijen terapisi çoğu zaman kalp yetmezliği gibi hastalıklarda da uygulanabilir.
Cerrahi Müdahaleler
Lobektomi
Akciğerin ciddi enfeksiyonları ya da akciğer kanseri gibi durumlarda uygulanan lobektomi, akciğerin bir lobunun operasyonla çıkarılmasını kapsar. Lobetomi işleminin temel amacı hasta olan dokunun çıkarılarak sağlıklı dokuların korunmasını amaçlamaktadır.
Plevral Dekortikasyon
Plevral efüzyon veya plevrit (akciğer zarı iltihabı) gibi hastalıkların tedavisinde uygulanan bu yöntemle anormal dokunun çıkarılarak akciğerin genişlemesi ve kişinin rahat nefes alması sağlanır.
Torakotomi
Başta akciğer kanseri, ciddi enfeksiyonlar ve travma gibi durumlarda uygulanan torakotomi yönteminde göğüs kafesi açılarak akciğerde biriken kan, sıvı ya da hava boşaltılır.
Kronik Akciğer Hastalıkları Nelerdir?
Kronik akciğer hastalıkları, solunum sistemini uzun süre etkileyen ve tedavi edilmesi takdir de ciddi sonuçlara neden olabilen ilerleyici olan hastalık türleridir. Bu hastalıklar, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyerek, kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Yaygın olarak gözlemlenen kronik akciğer hastalıklarından bazıları aşağıdaki gibidir.
Doktorlar
- Profesör Doktor ARZU ERTÜRK Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor BÜLENT TUTLUOĞLU Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor CEYDA EREL KIRIŞOĞLU Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ÇAĞLAR ÇUHADAROĞLU Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor GÜLCİHAN ÖZKAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HACER KUZU OKUR Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor NUR DİLEK BAKAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor REHA BARAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor SALİH SERDAR ERTURAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor SERHAT ÇELİKEL Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor TURGAY ÇELİKEL Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor GÜL DABAK Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor MURAT SEZER Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor NİLÜFER AYKAÇ Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor SERTAÇ ARSLAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor TÜLİN SEVİM Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor ABDURRAHMAN ŞABAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor ARZU ERTEM CENGİZ Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor BELGİN UTKU Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor DİLEK AYDIN YILDIRAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor FİLİZ ÇAĞLA UYANUSTA KÜÇÜK Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor GAMZE UÇAR Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor GERSİ ALİSHA Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor GÜLSEREN SAĞCAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor HAKAN EREN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor HANIM AHU URAL Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor HASAN FISTIKÇI Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor HÜLYA YOLAÇAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor JÜLİDE ÇELDİR EMRE Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor KENAN KAYA Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor MEHMETHAN TURAN Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor NİHAL ÖZŞEKER Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor NUR KAŞKIR ÖZTÜRK Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor NURGUL NAURZVAI Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor SÜHA ALZAFER Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor UYGAR CENİK Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
- Doktor ZEKAİ TARIM Göğüs Hastalıkları Hızlı Randevu Al
Medikal Teknolojiler
Birimin Tüm İlgi Alanları
- Akciğer Grafisi
- Akciğer Kanseri
- Akciğer Nodülleri
- Alt Solunum Yolları Enfeksiyonu
- Amfizem
- Astım
- Atelektazi
- Bronşektazi
- Bronşit
- Horlama
- Kardiyopulmoner Rehabilitasyon
- Kistik Fibrozis
- KOAH
- Kronik Öksürük
- Plevral Efüzyon (Plörezi)
- Pulmoner Emboli (Akciğer Pıhtısı)
- Pulmoner Fibrozis
- Pulmoner Hipertansiyon
- Sarkoidoz
- Sigarasız Yaşam
- Solunum Yetmezliği
- Trakeobronkomalazi
- Uyku Apnesi
- Üst Solunum Yolu Hastalıkları
- Verem (Tüberküloz) Hastalığı
- Zatürre (Pnömoni)
Hastaneler
-
Adana Hastanesi
-
Altunizade Hastanesi
-
Ankara Hastanesi
-
Atakent Hastanesi
-
Ataşehir Hastanesi
-
Bağdat Caddesi Tıp Merkezi
-
Bakırköy Hastanesi
-
Bayraklı Tıp Merkezi
-
Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi
-
Bodrum Hastanesi
-
Bodrum Tıp Merkezi
-
Bursa Hastanesi
-
Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi
-
Eskişehir Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
International Hastanesi
-
İzmir Kent Hastanesi
-
Kayseri Hastanesi
-
Kozyatağı Hastanesi
-
Maslak Hastanesi
-
Taksim Hastanesi