Ağrı Tedavisi Nedir?
Ağrı tedavisi diğer adıyla Algoloji, tıp alanına görece yeni girmiş bir branştır. Pek çok tıbbi durumun yol açabileceği ağrının multidisipliner yaklaşımlarla (farklı branş hekimlerinin ortak noktada birleşerek bir hastayı tedavi etmeye çalışması) tanısı, tedavisi veya yönetimi konusunda yardımcı olmaktadır.Ağrı Kliniğine başvuran hastaların burada muayenesinin ardından tanıya yönelik incelemeleri yapılır, hastalar ağrının kaynağı hakkında bilgilendirilir ve tedavi seçenekleri belirlenip tedavilerine başlanır.
Hangi Hastalar Ağrı Kliniğine Başvurur?
Ağrı şikâyeti olan her hasta ağrı kiniğine başvurabilirse de sıklıkla kronik ağrısı olan, genel bir tanımlama ile 3 aydan uzun süredir ağrı yakınması olan veya çeşitli tedavilere rağmen ağrı yakınması devam eden hastalar ağrı kliniklerine başvurur.
Burası bir tedavi kliniği olmasının yanında; beyin cerrahisi, ortopedi, nöroloij, romatoloji, fizik tedavi gibi diğer branşların ilgi alanına giren hastaların da doğru adrese yönlendirildiği bir merkezdir.
Ağrı tedavisi branşının görece yeniliği nedeniyle hastalar genellikle tedavisine ulaşamadıkları yani geçmeyen ağrıları için, nihai olarak ağrı tedavisi kliniğine başvururlar. Ancak ağrı tedavisi kliniği; ağrıların tedavisinin yapıldığı klinik olarak algılanmalıdır. Ağrı tedavisi kliniğinde hekimler, diğer hekimlerle işbirliği halinde çalışmakta ve gerekli durumlarda diğer branşlara yönlendirmeler yapmaktadır. Akut ya da kronik olarak ağrısı bulunan tüm hastaların ilk başvuru noktası ağrı tedavisi kliniğidir.
Hangi Ağrılar Tedavi Edilir?
Ağrı tedavisi bölümünde, vücudun herhangi bir yerinde oluşmuş akut ve kronik ağrıların tümü tedavi edilmektedir. Ağrı tedavisi bölümüne sıklıkla tedavisi yapılan ağrılar şunlardır;
- Kireçlenmelere bağlı (bel, boyun, kalça, diz, omuz) ağrılar,
- Ameliyat olmayı gerektirmeyen bel ve boyun fıtıkları,
- Birden fazla sayıda bel veya boyun fıtığı ameliyatı geçirdiği halde iyileşmeyen ağrılar,
- Çeşitli ilaçlarla geçmeyen kas ağrıları,
- Sinir yaralanması, kesilmesi, diyabet, zona gibi hastalıklar nedeni ile meydana gelen sinir hasarlarına bağlı ağrılar,
- Kanser ağrıları,
- Ağrı kesicilere cevap vermeyen baş ağrıları,
- Spastisite ağrıları,
- Nedeni saptanamayan ağrılar,
- Şiddetli yüz ağrıları,
- Kuyruk sokumu ağrıları,
- Yaşlılıktan kaynaklanan doku bozukluklarına bağlı ağrılar (dar kanal, kireçlenmeler, kas ağrıları, yaygın vücut ağrıları, damar bozukluklarına bağlı ağrılar vs).
Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Ağrı kliniklerinde standart ağrı kesiciler ve güçlü ağrı kesici ilaçların yanı sıra küçük girişimler veya minimal invazif işlemler denilen tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.
Küçük girişimler denilen bu yöntemler; sıradan lokal anestezik ilaç enjeksiyonu şeklinde yapılan geçici bloklardan, ameliyathane şartlarında Radyo Frekans (RF) jeneratörleri kullanılarak iğneler aracılığı ile yapılan sinir uyarıları (pulsed RF) veya ağrı sinirlerinin yakılarak tedavisine, omur iliğe ağrı pili yerleştirilmesinden, ileri kanser hastalarında kordotomi (sakinleştirici ilaçlar altında omuriliğe RF iğnesi ile yapılan müdahale ile ağrının tamamen kesilmesi) uygulamasına kadar geniş bir yelpazeyi içermektedir.
Ameliyathanede uygulanan işlemlerin hemen hepsi ultrason cihazı veya skopi denilen bir tür röntgen cihazı kullanılarak iğnenin tam olarak belli bir noktaya, görerek ve uyarı yaparak net olarak yerleştirilmesi ile yapılır. Bu şekilde diğer çevre organlar zarara verilmesinin önüne geçilirken, diğer taraftan da çok düşük miktarda ilacın tam gereken noktaya uygulanması sağlanır.
Bütün bunların yanında tetik nokta enjeksiyonları, kök hücre tedavileri de ağrı tedavisi kliniklerinde yapılan diğer tedavilerdir.
Tüm bu işlemler günübirlik işlemler şeklinde olup hastanede yatmayı gerektirmez.
Benzer İlgi Alanları
-
Baş Ağrısı
Baş ağrısı tek başına bir rahatsızlık değil ancak üstünde durulması gereken bir semptomdur. Migren tipi ve gerilim tipi baş ağrıları tedavi gerektirmektedir.
Detaylı Bilgi -
Baş Ağrısı Tedavisi
Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde kurulan Baş Ağrısı Klinikleri’nde baş ağrısının tanı ve tedavisi konusunda hizmet verilmektedir.
Detaylı Bilgi -
Bel Ağrısı
Bel ağrısı, hangi dokudan kaynaklanırsa kaynaklansın, ilgili dokular yer değiştirerek veya genişleyip kalınlaşarak sinirler üzerinde bası yapar hale gelebilir.
Detaylı Bilgi -
Boğaz Ağrısı
Boğaz ağrıları genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlardan kuru ya da tozlu hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır.
Detaylı Bilgi -
Boyun Ağrıları
Boyun ağrıları genel olarak batıcı tarzda olmaktan çok künt ağrılar şeklindedir. Boyun ağrıları sıklıkla uyuşma, karıncalanma, elektrik çarpması gibidir.
Detaylı Bilgi -
Böbrek Ağrısı
Böbrek ağrısı, böbreklerinin bulunduğu bölgeden kaynaklanan rahatsızlığa verilen isimdir ve bir tıbbi sorunun belirtisidir.
Detaylı Bilgi -
Buerger Hastalığı
Buerger Hastalığı, budama hastalığı olarak bilinen ve sigara tiryakisi genç erkekleri tehdit eden periferik arter hastalığıdır.
Detaylı Bilgi -
Diş Ağrısı
Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde gelişen ağrıya verilen isimdir. Daha küçük çaplı diş ağrıları geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir.
Detaylı Bilgi -
Diz Ağrısı
Diz ağrısı semptomları arasında şişme, sertlik, kızarıklık, yanma hissi, dengesizlik, zayıflık, çatırdama sesi, dizi bütünüyle düzleş veya bükülme görülebilir.
Detaylı Bilgi -
Göz Ağrısı
Göz ağrısının pek çok sebebi olabilmektedir. Göze yabancı cisim kaçması, kornea çizilmesi, göz bozukluğu, göz kuruluğu ve göz iltihabı nedenleri arasındadır.
Detaylı Bilgi -
Karın Ağrısı
Hemen her insan zaman içerisinde karın ağrısı yaşar. Karın ağrıları hafif, şiddetli, keskin, kramplı, sürekli veya tekrar eden özelliklere sahip olabilir.
Detaylı Bilgi -
Pelvik Ağrı Tedavisi
Kronik Pelvik Ağrı kadınlar arasında en sık görülen medikal problemlerdendir. Merkezimizde ilgili branşlarla birlikte tanı ve tedavi yöntemi belirlenir.
Detaylı Bilgi -
Sırt Ağrıları
Yapılan çalışmalar yaklaşık olarak her 5 kişiden birinin hayatı boyunca sırt ağrısı problemi yaşadığını göstermektedir.
Detaylı Bilgi
Hastaneler
-
Altunizade Hastanesi
-
Atakent Hastanesi
-
Ataşehir Hastanesi
-
Bakırköy Hastanesi
-
Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
İzmir Kent Hastanesi
-
Maslak Hastanesi