Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İletişim

Bölüm Hakkında

Acıbadem Sağlık Grubu, Endometriozis ve çikolata kistlerinin tanı ve tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım ile hizmet sunuyor. Endometriozis’n tanı ve tedavisi; hastanın yaşı, gebelik isteği ve şikayetleri dikkate alınarak planlanıyor. Şiddetli periyodik ağrı, adet sırasında yoğun kanama, kısırlık ve ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının yanı sıra gerektiğinde Genel Cerrahi, Üroloji, Gastroenteroloji ve Psikolog tarafından değerlendiriliyor. Hekimler, düzenli olarak gerçekleştirdikleri vaka toplantılarında hastanın durumunu değerlendirip tedavisini planlıyor. Çikolata kisti, endometriozis hastalığı sonucunda oluşan bir kist türüdür. Genel olarak endometriozis hastalığı olan birçok kadında çikolata kistine de rastlanır.
İçindekiler

Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir?

Yumurtalıklar kadınlar için yumurta üretimi dışında pek çok hormon (andorjen, estrojen, progesteron vb.) salgılayarak çok önemli rol oynarlar. Endometriozisin yumurtalıklarda bulunması da yumurtalığı olumsuz yönde etkilemektedir.

Rahim içi zarının, bir başka deyişle endometrium tabakasının rahim dışında (örneğin; karın boşluğunda, yumurtalıklarda veya vücudun herhangi bir yerinde) oluşmasına endometriozis deniyor.

Normalde sadece rahim içinde bulunan, adetten sonra kalınlaşarak bebeğin yerleşmesini sağlayan ve her adet dönemin atılarak yenilenen bu endometrium dokusunun yumurtalıklarda bulunması aynı şekilde adet benzeri kanamalara yol açarak yumurtalık içinde koyu eski kahve renkli kan birikmesi sonucu çikolata kistine (Endometrioma) yol açmaktadır.

Bu kistlerin içerisinde biriken sıvının eski adet kanı gibi koyu kıvamda ve rengi çikolata rengine benzemesi nedeniyle böyle adlandırılıyor. Normal adet dönemlerinde görülen fonksiyonel kistlerin aksine bu kistler gerileyip kaybolmazlar.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Belirtileri

Dünyada ve ülkemizde kadınlarda oldukça sık görülen ve teşhis edilmesi en geç olan hastalıklardan biri endometriozis yani çikolata kistidir. Hemen her 10 kadından birinde görüldüğü ve yaygınlaştığı biliniyor.

Çikolata kisti olan hastalarda da endometriozisin tüm belirtileri (ağrı, infertilite) görülebilir. Bazı hastalarda hiçbir şikayet olmayabilir. Normal jinekolojik muayenede saptanabilir. Bu kistler çok büyürlerse ağrı, kist cidarının (duvarının) yırtılması gibi ciddi problemlere neden olabilir ve endometrioma (çikolota) kistlerinde çok nadiren de olsa kist çeperinde kanser gelişebilir.

Endometriozis bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden ilerleyebildiği gibi bazı hastalarda ise şiddetli şikayetlere yol açabiliyor. Hastanın rutin olarak gerçekleştirdiği bir kontrol esnasında yumurtalıklarda çikolata kisti olarak ya da bağırsağı döşeyen zarlar üzerinde veya rahmin arka tarafında bağırsaklarla arada nodüler lezyon olarak görülebiliyor. Endometriozis (çikolata kistinin) bazı belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Pelvik ağrı: Adet dönemlerinde şiddetlenen, ancak adet dönemi dışında da devam edebilen kronik pelvik ağrı.
  • Ağrılı adetler: Adet dönemlerinde şiddetli karın ağrısı ve kramp.
  • Ağrılı cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı.
  • Ağrılı bağırsak hareketleri veya idrar yapma: Özellikle adet dönemlerinde bağırsak hareketleri veya idrar yapma sırasında ağrı.
  • Yoğun adet kanaması: Adet dönemlerinde normalden daha yoğun kanama.
  • İnfertilite (Kısırlık): Gebe kalmada zorluk veya kısırlık.
  • Yorgunluk: Sürekli hissedilen yorgunluk ve enerji eksikliği.
  • Bağırsak sorunları: İshal , kabızlık , şişkinlik ve mide bulantısı gibi bağırsak sorunları.
  • Adet öncesi veya sonrası lekelenme: Adet öncesi veya sonrası görülen lekelenme.
  • Sırt ve bel ağrısı : Özellikle adet dönemlerinde sırt ve bel bölgesinde ağrı.

Endometriozis İlerlerse Ne Olur?

Endometriozis ilerledikçe belirtiler şiddetlenebilir. Kronik pelvik ağrı, ağrılı adet dönemleri ve ilişki sırasında ağrı artabilir. Ayrıca, kısırlık riski de yükselir. Tedavi edilmezse, endometriotik dokular çevre organlara zarar verebilir ve yapışıklıklara neden olabilir.

Endometriozis Tehlikeli Midir?

Endometriozis, rahim iç tabakasına benzer dokuların rahim dışında büyümesiyle oluşan bir durumdur. Tehlikeli olabilir, çünkü kronik ağrıya, kısırlığa ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, hastalığın ilerlemesi durumunda organlara zarar verme riski de vardır.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedenleri

Endometriozis, rahmin iç dokusuna (endometrium) benzeyen dokunun rahim dışında büyümesiyle oluşan ağrılı bir durumdur. Bu durum, genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve pelvisin iç yüzeyini etkiler. Endometriozis dokusu, normal rahim iç dokusu gibi kalınlaşır, parçalanır ve her adet döngüsünde kanar, ancak bu kanamalar vücuttan dışarı çıkamaz. Bu durum, çevresindeki dokuların tahriş olmasına, yapışıklıkların ve skar dokusunun oluşmasına neden olabilir.

Endometriozisin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, birkaç teori öne sürülmektedir:

  • Retrograd Menstruasyon: Menstrüel kanın fallop tüpleri aracılığıyla geri akması ve pelvis boşluğuna geçmesi en yaygın teorilerden biridir. Bu kan, endometrial hücreler içerir ve bu hücreler pelvis duvarlarına yapışarak burada büyüyebilir.
  • Genetik Faktörler: Ailede endometriozis öyküsü olan kadınlarda bu hastalığın görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Hormonal Faktörler: Yüksek östrojen seviyeleri endometriozis riskini artırabilir.
  • Bağışıklık Sistemi Sorunları: Bağışıklık sistemi, vücuttaki anormal endometrial dokuyu tanımayabilir ve bu hücrelerin büyümesine izin verebilir.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Evreleri Nelerdir?

Endometriozisin evresi; bulunduğu bölgeye, miktara, derinliğe ve rahim içi dokunun implantlarının boyutuna göre değişebilir. Spesifik kriterlerden bazıları şunlardır:

  • Hastalıklı dokunun yayılma miktarı
  • Kadın iç organlarının (tüpler ve yumurtalıklar) hastalıkla ilişkisi
  • Kadın iç organlarında var olan yapışıklıkların miktarı
  • Fallopian tüplerinin etkilenme miktarı

Endometriozisin evresi ağrının şiddetinin, kısırlık riskinin veya diğer bulguların doğrudan bir göstergesi olmayabilir. Örneğin, 1. Evredeki bir kadın büyük ölçüde ağrı hissederken 4. Evredeki bir kadın bulgusuz olabilir.

Önemli bir başka nokta başlangıç evresi ilk iki evredeki hastalığa sahip kadınlar eğer erken tedavi edilirse doğurganlıklarını geri kazanma şansları en yüksek olan grupturlar. Hastalığın ilerlemesi gebelik şansını azalttığı gibi tedaviden fayda görme olasılığını azaltır.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Kimlerde Görülür?

Endometriozis hastalarının %60-70’inde ağrı görülür. Bazı kadınlarda hiç semptom vermez, ameliyat ya da ultrasonografide görülür. Nedeni tam olarak bilinmeyen endometriozis kadının yaşam kalitesini bozabilen pek çok soruna yol açabiliyor.

Endometriozis Hastalığı Olan Her Kadının Çikolata Kisti Var Mıdır?

Çikolata kistleri yaklaşık hastaların dörtte birinde (%28) her iki yumurtalığında birden bulunur. En sık 25-34 yaş grubu arasında görülen endometriozis hastalığı kadınların yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen, yani aslında oldukça yaygın bir sağlık sorunudur.

Endometriozisi olan hastaların % 17-50 oranında çikolata kisti bulunmaktadır. Çikolata kistleri üreme çağındaki kadınların % 15 inde; infertilite sorunu olan kadınların % 30 unda bulunmaktadır.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Tanısı

Çikolata kisti tanısında jinekolojik muayene ve ultrasonografik inceleme yardımcı olmaktadır. Yumurtalığın diğer kistlerinden ayırt edilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında saptanan yumurtalık kistlerinin ayırıcı tanısında transvajinal ultrasonografi çok önemli rol oynar.

İlk randevunuz muhtemelen jinekoloğunuz ile olacaktır. Kısırlığa karşı tedavi arıyorsanız, bu konuda uzmanlaşmış bir jinekoloğa yönlendirilebilirsiniz. Randevular kısa olabilir ve muayene sırasında görüşmek istediğiniz her şeyi hatırlamak zor olabilir. Bu nedenle muayenenizden önce sormak istediğiniz soruları hazırlamak iyi bir fikir olabilir.

Ne Yapabilirsiniz?

  • Karşılaştığınız belirtilerin bir listesini yapın. İlişkili olduğunu düşünmeseniz bile, tüm belirtilerinizi ekleyin.
  • Aldığınız herhangi bir ilaç, şifalı ot veya vitamin takviyelerinin bir listesini yapın. Onları ne sıklıkla aldığınızı ve dozlarını ekleyin.
  • Mümkünse, size eşlik eden bir aile üyesi veya yakın arkadaşınız olsun. Ziyaretiniz sırasında hekiminizden birçok bilgi alabileceğinizden muayene sonrasında her şeyi hatırlamak zor olabilir.
  • Ziyaretiniz sırasında önemli bilgileri not etmek için yanınızda bir not defteri getirin.
  • Doktorunuza sormak istediğiniz soruların bir listesini hazırlayın. Aklınıza takılan tüm konuları danıştığınızdan emin olmak için önce en önemli sorularınızı listeleyin.

Doktorunuzun İsteyebileceği Olası Bazı Sorular Şunları İçerir

  • Bu belirtileri ne kadar sıklıkla yaşıyorsunuz?
  • Bu belirtileri ne kadar sürede fark ettiniz?
  • Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
  • Belirtileriniz menstrüel döngü ile ilişkili gibi görünüyor mu? Belirtilerinizi iyileştiren herhangi bir şey var mı?
  • Semptomlarınızı kötüleştiren bir şey var mı?

Endometriozis Tanısında Kullanılan Yöntemleri Nelerdir?

Çikolata kistlerinin tanısı ultrasonografi ile konulabilmektedir. Ultrason ile tümoral kist olma olasılığı varsa ameliyat yapılması gerekir.

Endometriozis'in tanısı için doktorunuz vücudunuzda anormallikler olup olmadığını kontrol eder, bulgularınızı sorar ve jinekolojik muayene ile başlar. Ancak daha ileri seviye testler yapılmadan, anormalliklerin teşhisinde doğru sonuç alınması zordur. Bu testlerin bazıları aşağıdaki gibidir.

Endometriozis Ultrasonda Görülür Mü?

Endometriozisin teşhisi zor olabilir ve her zaman ultrasonda tespit edilemez. Ancak, büyük endometriomalar veya yumurtalık kistleri gibi belirli lezyonlar ultrason ile görülebilir. Kesin tanı genellikle laparoskopi gibi daha invaziv yöntemlerle konulur.

Jinekolojik muayene

Hastanın vajina, rahim, mesane ve rektumunu kontrol etmek için yapılır. Doktor, bu organların şekil ve büyüklüğünde değişme olup olmadığını veya herhangi bir kitlenin var olup olmadığını hissederek kontrol eder. Vajina ve rahim ağzının üst kısımlarını kontrol etmek için ise doktor vajina içine “spekulum” adı verilen bir alet yerleştirir.

Laparoskopi

Laparoskopi , pelvisin (kasık) içindeki organları ve karın bölgesindeki diğer organları görüntülemek amacı ile laparoskop adı verilen bir görüş cihazı kullanılarak uygulanır. Bu operasyon göbekten yaklaşık 1 cm kadar küçük boyutta kesiler ile yapılır.

CA125 Testi

Bu test, kanda CA125 olarak bilinen, bazı jinekolojik kanserlerdeki tümörlerin işareti olan ama aynı zamanda endometriozise sahip olan kadınların da kanında mevcut olan bir proteinin seviyesini kontrol eder. Ancak CA125 seviyeleri hamilelik, menstruasyon (adet dönemi) ve başka jinekolojik hastalık veya kanserler sebebiyle de yüksek olabilmektedir.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Nasıl Tedavi Edilir?

Endometriozisin kalıcı bir tedavisi bulunmuyor. Bunun nedeni ise hangi tedavi yapılırsa yapılsın bireysel farklılıklar göstermekle birlikte, endometriozisin 2 yıllık tekrarlama sıklığının yüzde 20 dolayında olması ve süre uzadıkça riskin artmasıdır.

İlaç tedavisi veya cerrahi yöntem gibi tedavilerin amacı, şiddetli ağrıyı gidermek ve varsa infertiliteyi (kısırlık) ortadan kaldırıp kadının hamile kalmasını sağlamaktır. Hangi tedavinin uygulanacağına ise hastalığın şiddeti, neden olduğu sorunlar ve hastanın diğer özelliklerine bakılarak karar verilir.

Endometriozis (Çikolata Kisti) Ameliyatı

Cerrahinin Kapalı (laparoskopik) olarak yapılması hem sonuçlar hem de hasta rahatlığı yönünden karın açılarak yapılmasına oranla daha iyidir. Ameliyat sırasında çikolata kistleri yumurtalıklara zarar vermeyecek şekilde çıkarılmalı, yapışıklıklar açılmalı ve diğer endometriozis odakları yok edilmelidir.

Ameliyatta yumurtalık kapasitesine zarar verilmemesi amacı ile mümkün olduğunca atravmatik yöntemler kullanılarak yapılmalıdır.

Herhangi bir şikayeti olmayan ve muayene sırasında tesadüfen çikolata kisti saptanan hastaları bir süre takip etmek en doğru yaklaşımdır. Ca125 değerinin yüksek olması veya kist büyüklüğünün 5 cm’nin üzerinde olması durumlarında ameliyat düşünülebilir.

Ameliyat öncesinde yumurtalık kapasitesi ultrason ve AMH ölçümü ile değerlendirilmeli ve yumurtalık kapasitesi düşük ve çocuksuz kadınlarda mümkün olduğunca ameliyattan kaçınılmalıdır.

Histerektomi

Ciddi endometriozis vakalarında en son seçenek olarak bilinen total histerektomi ameliyatı, rahim ve rahim ağzı ile yumurtalıkları ortadan kaldırmak amaçlı yapılan en iyi seçenektir.

Fakat yalnızca rahmin alındığı histerektomi ameliyatı etkili olmayabilir çünkü östrojen üreterek kalmaya devam eden yumurtalıklar endometriozis dokusunu tetikleyebilir ve ağrının geri gelmesine sebep olabilir.

Histerektomi, özellikle doğurgan yaşlarda olan kadınlar için son çare olarak görülür. Bunun sebebi ise histerektomi sonrası hamilelik oluşumunun mümkün olmamasıdır.

Endometriozisin tedavi edilmesinde güvendiğiniz bir doktor ile hareket etmek çok önemlidir. Tedaviye başlamadan önce bütün seçeneklerinizi öğrenmek ve en iyi yöntemi seçtiğinizden emin olmak için ikinci bir görüş almak da isteyebilirsiniz.

İlaç (Hormon) Tedavisi

Hormon takviyeleri bazen endometriozisden kaynaklanan ağrının giderilmesinde etkili olabilir. Hormonların adet döngü süresince iniş-çıkışları rahim dışında yer alan rahim içi doku odaklarının kalınlaşmasına, sonra da çözünüp kanamasına yol açar. Hormon tedavisi endometriyal dokunun büyümesini yavaşlatabilir ve yeni odaklar oluşmasını engelleyebilir.

Hormon terapisi endometriozis için kalıcı bir çözüm değildir. Tedaviyi durdurduktan sonra bulguların yeniden oluşması olasıdır. Endometriozisi tedavi etmek için kullanılan hormon terapileri aşağıdaki gibidir:

Hormonal Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları, bantlar ve vajinal halkalar endometriyal dokunun her ay birikmesine sebep olan hormonların kontrol altına alınmasını sağlar. Bu yöntemler endometriozis kaynaklı hafif ve orta dereceli ağrıların giderilmesine yardımcı olur.

Progestreon Tedavisi

Bir rahim içi cihazı, doğum kontrol hapı veya doğum kontrol enjeksiyonu gibi bir progestreon tedavisi ile adet dönemi kanamaları ve endometriyal odakların büyümesi durdurulabilir, böylece endometriozisden kaynaklanan ağrı ve bulgular azaltılabilir.

Endometriyal Hastalıklar Nerede Bulunur?

Endometriozis çoğunlukla yumurtalıklarda bulunur, ancak aşağıdaki gibi diğer odaklar üzerinde de bulunabilir:

  • Fallopian tüpleri
  • Rahmi destekleyen bağlar
  • Bağırsaklar
  • Mesane
  • Vajina
  • Vajina ve rektum (bağırsak) arasındaki iç alan
  • Rahmin dış çevresi
  • Kasık boşluğun çevreleyen sınırlar
  • Karın ameliyatından kalma skarlar

Yaygın olarak her 10 kadından birinde görülebilen çikolata kisti, bu hastalığa yakalanmış kişilerin hayatını oldukça zorlaştırabilen bir hastalık. Ayrıca hastalığın yol açtığı şikayetler diğer jinekolojik rahatsızlıklarla benzer özellik gösterdiğinden hastalara doğru teşhisin konması ve tedavi uygulanma süreci uzun zaman alabiliyor.

Endometriozis Kısırlığa Yol Açar Mı?

Endometriozis 25 ila 45 yaş arası kadınlar arasında sıklıkla görülen ve her 10 kadından 1’inin karşılaştığı sağlık problemlerinden biridir. Günümüzde sıkça karşılaşılan kadın hastalıklarının başında yer alan endometriozis, adet dönemi ve cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrıya sebep olarak kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir.

Endometriozis hastalığı, cinsel ilişki ve adet döneminde şiddetli sancıya sebep olabileceği gibi aynı zamanda üreme sağlığına da zarar vererek kısırlığa yani infertiliteye neden olabiliyor. Endometriozis hastalığına sahip kadınların arasında % 30 ila 50’si kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalabiliyor.

Risk Altında Olanlar

Herhangi bir kadın endometriozis olabilir, ama aynı zamanda bazı faktörler de kadınlarda rahatsızlığın oluşmasında önemli risk grubunda yer alır:

  • Birinci derece akrabaların bu hastalığa sahip olması
  • 30 yaşından sonra ilk defa doğum yapacak olanlar
  • Beyaz kadınlar
  • Rahim yapısında anormallik olanlar
  • Doğum yapmamış olmak
  • Adeti erken yaşta görmek
  • Menapoza geç yaşta girmek
  • Vücutta daha yüksek östrojen hormon oranına sahip olmak veya vücudun hayat boyu üretilen östrojene daha çok maruz kalması
  • Düşük BMI (vücut kütle indeksi)
  • Alkol tüketimi
  • Endometriozise sahip olan bir veya daha fazla akrabaya sahip olmak (anne, hala/teyze veya kız kardeş)
  • Adet kanın vücuttan normal atılım yolunu engelleyen herhangi bir durum
  • Rahimdeki anormallikler

Endometriozis genelde adet başlangıcından birkaç yıl sonra gelişmeye başlar. Endometriozisin bulguları hamilelikle geçici olarak ve menopoz döneminde ise kalıcı olarak ortadan kalkar.

Tüp Bebek Yöntemi (IVF)

Tüp bebek tedavisi ve aşılama gibi üreme yöntemleri veya konservatif ameliyat gibi yöntemlerle anne adaylarının hamile kalınmasına yardımcı olunabiliyor ve doğurganlık oranı % 15’lere kadar yükselebiliyor. Eğer endometriozis hastalığı tedavi edilmezse doğurganlık oranı % 2 ila 3 arasında değişebiliyor.

Tüp bebek tedavisi özellikle genç yaşlarda %50 ila 60 oranında anne adaylarının hamile kalma şansını artıyor. Endometriozis hastalığı nedeniyle uygulanacak olan tedavi anne adayının yaşı, sahip olduğu hastalıkları ve doğurganlık faktörleri belirliyor. Hekimin de uygun gördüğü tedavi yöntemlerinden ilaç, aşılama, ameliyat ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerle endometriozis hastalığı tedavi edilebiliyor.

Endometriozisin (Çikolata Kisti) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Endometriozis Nedir?

Endometriozis, tipik olarak rahim duvarını oluşturan dokunun (endometriyum) rahim dışında bulunması durumudur.

Endometriozis Hastası Gebe Kalabilir Mi?

Endometriozis hastalığında, rahmin dışına yayılmış hastalıklı dokular tüplere ve yumurtalığa zarar vererek infertiliteye yani kısırlığa sebep olabiliyor. Endometriozis hastalığı spermlere ve yumurtalığa büyük ölçüde zarar vererek hamileliği engelleyebiliyor. Bu sebeple çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının hamile kalma kararlarını ertelememesi öneriliyor.

Endometriozis Ne Kadar Yaygındır?

Endometriozis doğurgan yıllarındaki 10 kadından 1’inde görülmektedir. Çoğunlukla 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda teşhis edilir.

Endometriozis Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Endometriozis implantları bir dişi hormonu olan östrojen hormonundaki değişikliklere yanıt vermektedir. Bu implantlar tıpkı rahim duvarı gibi regl döngüsü ile beraber büyüyüp kanama yaratmaktadır. Çevredeki dokularda iritasyon, iltihap ve şişmeye sebep olabilir. Bu dokunun her ay sonunda kanamayla kendini dışarı atmaya çalışması “yapışıklık” adı verilen yara dokularının oluşmasına sebep olabilir. Bazen bu yapışıklıklar organların birbirine yapışmasına sebep olur. Kanama, iltihap ve yara dokuları özellikle regl dönemi öncesinde ve sırasında ağrıya sebep olabilir.

Endometriozis ve Kısırlık Arasındaki Bağlantı Nedir?

Kısır olan kadınların %40’ında endometriozis bulunmaktadır. Endometriozisden kaynaklanan iltihap sperme veya yumurtaya zarar verebilir veya bu hücrelerin fallopian tüpleri ve rahim içerisindeki hareketlerini engelleyebilir. Şiddetli endometriozis vakalarında fallopian tüpleri yapışıklıklar ve yara dokuları tarafından tıkanabilir.

Endometriozisin Semptomları Nelerdir?

Endometriozisin en yaygın semptomu özellikle adetten hemen önce ve adet sırasında oluşan kronik (uzun vadeli) pelvik (kasık) ağrıdır. Eğer endometriozis bağırsak üzerinde mevcutsa bağırsak hareketleri sırasında ağrı meydana gelebilir. Eğer mesaneyi etkiliyorsa idrara çıkma sırasında ağrıya sebep olabilir. Ağır regl kanamaları endometriozisin başka bir yaygın semptomudur. Endometriozise sahip birçok kadın semptom göstermeyebilir.

Ameliyat Endometriozis Kesin Olarak Tedavi Eder Mi?

Ameliyat sonrasında çoğu kadının ağrısı kesilmektedir. Ancak kadınların %40 ila %80’i ameliyattan iki yıl sonrasında tekrar ağrı hissetmektedir. Hastalığın şiddeti tekrar etme olasılığıyla doğru orantılıdır. Ameliyat sonrası doğum kontrol hapı veya başka ilaçların kullanımı ağrısız dönemin uzamasında yardımcı olabilir.

Tedavi Görmüş Olmama Rağmen Ortadan Kalkmayan Şiddetli Ağrıdan Şikayetçiysem Ne Olur?

Eğer ağrı çok şiddetliyse ve tedavi sonrasında azalma göstermezse histerektomi son çare olarak bir tedavi seçeneği olabilir. Endometriyozisin geri gelme şansı rahim ile beraber yumurtalıklar da alınırsa daha azdır. Eğer yumurtalıklar korunursa histerektomi sırasında endometriozis implantlarının alınması da endometriozisin tekrar etme şansını azaltacaktır. Rahim ve yumurtalıkların alınması durumunda bile ağrının geri gelmesinin az da olsa ihtimali vardır. Bunun sebebi görünür olmayan endometriozis veya ameliyat sırasında çıkarılamayan endometriozis olabilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 19 Temmuz 2024 Cuma Yayımlanma Tarihi: 5 Mart 2019 Salı

Doktorlar

Endometriozis Tedavisi biriminde görevli doktor listemiz aşağıda yer almaktadır:

Birimin Tüm İlgi Alanları

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?