Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi
Gastrointestinal Tıbbi Onkoloji, sindirim sistemi kanserlerinin incelendiği bir bilim dalıdır. Bu kanser türleri arasında yemek borusu, mide, ince bağırsak, safra kesesi, safra yolları, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve anüs tümörleri bulunmaktadır. Ayrıca nadir olarak gözlemlense de; melanom, nöroendokrin tümör, gastrointestinal stromal tümör, sarkomlar gibi tümör türlerinin de tanı ve tedavisi de Gastrointestinal Tıbbi Onkoloji bölümü tarafından yapılmaktadır. Son zamanlarda, gastrointestinal kanserler dünya çapında önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir.
Bu kanser türlerinin en sık karşılaşılanları ise; kolorektal kanserler, yemek borusu kanserleri ve pankreas kanserleridir. Kolorektal kanserler, sindirim sistemi kanserlerinin içinde öne çıkan bir yer tutar.
Özellikle erken teşhis, tedavi ve sonrasında hasta bakımı, sindirim sistemi kanserleriyle mücadelede etmeden başarıyı artırmaktadır.
Gastrointestinal Sistem Nedir?
Gastrointestinal sistem, vücuttaki sindirim işlevini yerine getiren büyük yapılardan biridir. Ağız yolundan başlayarak; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüse kadar giden sindirim sistemini kapsar.
Ağızdan alınan besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve vücuttan atılması sindirim sistemi tarafından gerçekleştirilir. Sindirim sisteminde yer alan enzimler (asitler ve bağırsak florası) besin maddelerinin parçalanarak emilimini sağlar.
Gastrointestinal Onkoloji Nedir?
Kompleks onkoloji, karmaşık yapıda, ileri evrede olan veya nadir görülen gastrointestinal (sindirim sistemi) kanserlerin ileri onkolojik ve cerrahi tedavisinin multidisipliner yaklaşımla değerlendirildiği birimdir. Sindirim sistemi kanserlerinin tanısı ve tedavisinde standart yaklaşımın dışında olan her şey komplekstir.
Kompleks onkolojik hastalıkların yönetimi, bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımına ihtiyaç duyar. Lokal olarak ilerlemiş veya tekrarlamış kanserlere yönelik yapılan operasyonlar, hastalıklı organ ile birlikte etkilenen diğer organların çıkarılmasını gerektirebileceğinden bu konuda bilgi ve deneyime sahip ekiplerce uygulanmalıdır. Gastrointestinal onkoloji ünitesi, bağırsak kanseri belirtileri gösteren hastalar için kapsamlı tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Erken teşhis, bu birimde uygulanan özel tedavi yaklaşımları sayesinde hayati önem taşır.
Kompleks Onkolojide Cerrahi Tedavi Öncesi Hazırlık ve Cerrahi Sonrası Takip
Kanser cerrahisi, çıkarılan organların hayati önemi ve sonrasında vücudun yeni duruma uyum sağlaması açısından özel bir hazırlık bir gerektirir. Bu hazırlık süreci, hastanın beslenme durumu, var olan metabolik hastalıkları, öncesinde aldığı tedaviler, ameliyat sırasındaki kayıplar ve riskler göz önüne alınarak planlanır. Bu süreç, hekimler, diyetisyenler ve bu konuda eğitim almış sağlık personelince yönetilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci, öngörülen ve ameliyat sürecinde gelişen durumlar dikkate alınarak yine aynı ekip tarafından takip edilir. Cerrahi yaranın iyileşmesi, olası komplikasyonların önlenmesi ve tedavi edilmesi, yaşam kalitesinin artırılması bu sürecin önemli basamaklarıdır.
Gastrointestinal Kanser Türleri Nelerdir?
Gastrointestinal kanserler, sindirim sisteminin çeşitli bölgelerinde (mukuslu bölgelerde) ortaya çıkabilir. Bağırsaklar, mide, karaciğer, pankreas ve rektum gibi organlarda gelişir ve çoğu zaman semptom göstermeyebilir. Mide kanseri, mide mukozasının hücrelerinde ve sindirim sisteminin üst kısmında görülür. Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin anormal artış göstermesiyle gözlemlenir. Pankreas kanseri, zor teşhis edilen kanser türlerinin başında yer alır. Pankreası etkileyen bu kanser türünün, erken evlerinde teşhis edilmesi zor olabilir. Rektal kanserler ise kalın bağırsağın son bölümünde meydana gelir ve yine zor teşhis edilen kanser türleri arasında yer alır.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan bazı belirtiler her zaman kanser vakalarıyla gözlemlenmeyebilir. Bu nedenle uzun süreli semptomların takibi oldukça önemlidir.
Gastrointestinal Kanserlerin Tanı Yöntemleri
Gastrointestinal kanser türlerinin birçoğu her zaman belirti göstermeyebilir. Bu kanser türleri genellikle sinsi hastalıklar olarak nitelendirilirken, teşhisi zor olan türler arasında yer alır. Gastrointestinal kanserlerin tanı yöntemleri arasında;
Endoskopi (Gastroskopi / Kolonoskopi)
Endoskopi ve kolonoskopi ; genellikle mide ve bağırsak bölgesinde ortaya çıkan; karın ağrısı, ishal, kanama vb. belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte gastrointestinal sistemin incelenmesi için kullanılan bir yöntemdir.
Endoskopik Ultrasonografi (EUS)
Endoskopik Ultrasonografi (EUS) , yemek borusu duvarından başlayarak, mide ve bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisinde kullanılır.
Kapsül Endoskopi
Endoskopi ve kolonoskopi yöntemiyle ulaşılamayan bölgelerin görüntülenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Kapsülün içerisinde yer alan kamera sayesinde diğer yöntemlerle incelenemeyen bölgelerin görüntülemesinde kullanılır.
Biyopsi (Patoloji)
Kontrolsüz meydana gelen hücrelerin tanısında kullanılan ve sıklıkla tercih edilen tanı yöntemlerinin başında yer alır.
Bilgisayarlı Tomografi (BT)
Genellikle yaralanma, kazalar ya da hastalıkların teşhisi gibi durumlarda farklı açı ve kesitlerle görüntüleme yapan bir tanı yöntemidir.
Multidedektör BT Kolonografi ve Sanal Kolonoskopi
Multidedektör BT kolonografi ve sanal kolonoskopi cihazı kolonun detaylı görüntülenmesini sağlayarak polipleri ve tümörleri tespit eder.
Moleküler Testler
Moleküler testler hastalığın tanısı, gelişimi ve tedavisinde kullanılır.
PET-BT (FDG, DOTATATE, FAPI)
Damar yoluna enjekte edilen özel bir sıvı (radyoaktif madde) ile bilgisayarlı tomografide görüntüleme alınan bir tanı yöntemidir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
Manyetik alan ve radyo dalgalarının kullanıldığı bir görüntüleme yöntemidir.
Gastrointestinal Sistem Fizyoloji Testleri
Yüksek rezolusyonlu özofagus manometre, yüksek rezolusyonlu anorektal manometre, balon atım testi, lapalı dışkı tutma testleri de kullanılan yöntemler arasında yer alır.
Tedavi Ekibi
Gastrointestinal kanser türlerinde multidisipliner bir ekip çalışması sağlanmaktadır. Sindirim sistemi kanserlerinin çok yönlü incelenmesi, hastalığın tanısı, seyri ve tedavisi açısından son derece önemli bir rol oynar.
Gastrointestinal kanserlerin tanı ve tedavisinde hizmet veren ekinimiz;
- Gastroenteroloji
- Genel Cerrahi
- Nükleer Tıp
- Patoloji
- Radyoloji
- Radyasyon Onkolojisi
- Tıbbi Genetik
- Tıbbi (Medikal) Onkoloji
- Pelvik Taban Rehabilitasyonu
Hedeflerimiz
- Gastrointestinal kanserlerin tanı ve tedavisinde güncel yöntemleri kullanmak ve geliştirmek
- Bireyselleştirilmiş tedavi yöntemlerini ilgili tüm branşların ortak kararı ile tümör konseyinde planlamak
- Hastaların yaşam kalitesini tedavi sürecinde ve sonrasında korumak
- Gastrointestinal kanserlere yönelik koruyucu yöntemleri yaygınlaştırmak
Özel Birimler Kompleks Onkoloji Merkezi
- Kalıtsal (Ailesel) Kanserler
- Moleküler Onkoloji
- Moleküler Patoloji
- Onkolojik Cerrahi
- Robotik Cerrahi
- Gastroenteroloji ve Koloproktoloji Cerrahisi
- Tanısal Endoskopi ve İleri Endoskopi Merkezi
- Tanısal ve Girişimsel Radyoloji
- Pelvik Taban Ünitesi - Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma), Anal İnkontinans (Dışkı Kaçırma), Dışkılama bozuklukları (kabızlık, pelvik ağrı), Cinsel fonksiyon bozuklukları
Kalıtsal (Ailesel) Kanserler
Kalıtsal Kanser birimimiz, genetik sebeplerden dolayı kansere yakalanma ihtimali yüksek veya yakalanmış kişilere tanı, teşhis ve tedavi hizmeti vermek amacıyla kurulmuştur.
Moleküler Onkoloji
Kanserin moleküler düzeyde araştırıldığı ve kanserin kimyasının, gelişiminin araştırıldığı alandır. Kemoterapi, vücudunuzdaki hızlı büyüyen hücreleri öldürmek için güçlü kimyasallar kullanan bir ilaç tedavisidir.
Onkolojik Cerrahi
Onkolojik cerrahi, kanser tedavisinde cerrahi yöntemi kullanan bilim dalıdır. Kanserli doku ve organların tamamen çıkarıldığı (küratif) veya yaşam kalitesini korumak amacıyla kansere bağlı semptomları ve yan etkilerini yönetmeye yardımcı olmak (palyatif) için yapılan ameliyatları kapsar.
Robotik Cerrahi
Robotik cerrahi, ameliyat esnasında robot kollarının elektronik bir platform üzerinden kontrol edildiği ve ameliyat alanının cerrah tarafından kamera sistemi ile görülerek gerçekleştirildiği cerrahi tekniktir.
Pelvik Egzantrasyon
Tekrarlayan veya ileri evrede birden çok organı işgal eden alt karın kanserlerinin bazılarında pelvik egzantrasyon ameliyatı yapılır. Bu ameliyatta kişinin ürogenital ve sindirim sistemi organlarının bir kısmının çıkarılıp, idrar ve dışkı rezervuarlarının oluşturulduğu bir takım işlemleri içerir. Bu ameliyat öncesinde kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanabilir.
İkinci Görüş Birimi
Hastaların, sindirim sistemi kanserlerinin tanı ve tedavisini kapsayan tüm aşamaları danışmak için başvuracağı merkezdir.
Neden Tercih Edilmeli?
Hastalığınızla ilgili anlayamadığınız veya soramadığınız noktalar olabilir.
- Organ kaybının,
- Büyük ve riskli ameliyatların,
- Ağır ilaç tedavilerinin gündeme geldiği,
- Önerilen tedavilere devam etmekte zorlandığınız,
- Tedavilerin fayda etmediği,
- Nadir görülen,
- Deneyimin ve branşlaşmanın önem kazandığı tümörlerde ikinci görüş faydalı olabilir.
Ekibimiz
- Gastroenteroloji
- Genel Cerrahi
- Nükleer Tıp
- Patoloji
- Radyoloji
- Radyasyon Onkolojisi
- Tıbbi Genetik
- Tıbbi (Medikal) Onkoloji
Hastalıklar
- Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
- Mide Kanseri
- Safra Kesesi ve Safra Kanalı Kanseri
- Karaciğer Kanseri
- Pankreas Kanseri
- Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak)
- İnce Bağırsak Kanseri
- Rektum Kanseri
- Anal Kanser
- Nadir Tümörler (melanom, nöroendokrin tümör, gastrointestinal stromal tümör, sarkomlar)
Önemi
- Hastalığınız hakkında daha geniş bilgi ve bakış açısına sahip olmanızı sağlar.
- Teşhisin doğruluğu konusunda güven verir.
- Tedavi planının doğruluğu ve planın tamamlanıp tamamlanmadığı hakkında netlik kazandırır
- Alternatif tedavi planlarının değerlendirilmesini ve uygun yöntemin seçilmesini kolaylaştırır.
İkinci Görüş Birimi Nasıl İşler?
- Randevunuzu, görüşmenizin planlanması için telefon üzerinden alabilirsiniz.
- Onayınız dahilinde tıbbi kayıtlarınız istenir.
- Görüşmeleriniz online veya yüz yüze yapılabilir.
- Görüşmeler, hastanın isteği doğrultusunda en kısa sürede planlanır.
- Hastanın mevcut tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi süreçte değişkenliğe sebep olabilmektedir. · Detaylı şekilde hazırlanmış ikinci görüş raporunuz görüşme sırasında sözel ve dijital formda sunulur.
Gastrointestinal Kanser Belirtileri
Gastrointestinal (sindirim sistemi) kanser belirtileri her zaman için şiddetli belirtiler vermeyebilir. Aşağıdaki durumların uzun süre devam etmesi halinde en kısa süre içerisinde bir doktora başvurmanız tavsiye edilir. Gastrointestinal (sindirim sistemi) kanser belirtilerinden bazılar ise;
- Karın ağrısı
- Şişkinlik
- Hassasiyet veya rahatsızlık
- Kabızlık
- İshal ve tam boşaltamama hissi
- Kanlı dışkılama
- Sarılık
- İştah kaybı
- Mide Bulantısı
- Kusma
- İstemsiz kilo kaybı
- Yorgunluk gastrointestinal kanserlerin sık görülen semptomlarıdır. Yine de kanserlerin türüne göre farklı belirtiler gelişebilir ya da farklılık gösterebilir.
Gastrointestinal Kanserlerin Tedavi Yöntemleri
Gastrointestinal (sindirim sistemi) kanserlerin tedavi yöntemleri; kanserin yayılımı, türü, boyutu ve hastanın genel sağlığına göre farklılık gösterebilir. Gastrointestinal kanserlerin tedavisi multidisipliner bir çalışmayla yapılır ve farklı tedavi yöntemleri bir arada kullanılarak yapılır. Gastrointestinal (sindirim sistemi) kanserlerin tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazıları ise;
- Kemoterapi
- Kişiselleştirilmiş Tedavi
- Hedefe Yönelik (Akıllı İlaç) ve Biyolojik Tedavi
- Radyoterapi (IMRT, Stereotaksi, Brakiterapi)
- İmmünoterapi
- İleri Endoskopi ve Gelişimsel Gastroenteroloji (Endoskopik Submukozal Diseksiyon, Endoskopik Mukozal Rezeksiyon, Endoskopik stent uygulamaları )
- Laparoskopik Cerrahi
- Robotik Cerrahi (da Vinci)
- Isıtılmış Kemoterapi (HIPEC)
- Radyonüklit Tedavi (Lutesyum-177, Yttrium-90)
- Arter Hedefli Tedaviler (TARE, TAKE, Kemosatürasyon)
- Radyofrekans Ablasyon (RF, MWA)
- Pelvik Fizyoterapisi ve Biofeedback tedavisi
- Stoma Bakımı
Özellikle Tedavi Seçenekleri
İmmünoterapi Hastanın kendi bağışıklık hücrelerinin tümöre karşı aktivitelerini arttıran bir tedavi türüdür. Sindirim sistemi kanserlerinde immünoterapi, tümör dokusunda yapılan bazı testlerin sonucuna göre seçilmiş hasta gruplarına uygulanabilmektedir.
Hedefe Yönelik Tedavi (Akıllı İlaç)
Hedefe yönelik tedavi, belirli kanser türlerinde görülen genetik değişikliklere göre belirlenen tedavilerdir. Kanda veya tümör dokusunda yapılan bazı testlerin sonuçlarına bakılarak tümörü hedefleyen tedaviler uygulanabilir. Hedefe yönelik tedaviler, sağlıklı hücreler ile kanser hücreleri arasındaki farka odaklanır ve kanser hücrelerinde büyüme ve yayılmalarını sağlayan özel moleküller üzerinden etkisini gösterir.
Kemoterapi
Kemoterapi, vücudunuzdaki kontrolsüz büyüyen tümör hücrelerini yok etmek için kullanılan ilaçlardır. Birçok farklı kemoterapi ilacı mevcuttur. Kemoterapi ilaçları, çok çeşitli kanserleri tedavi etmek için tek başına veya kombinasyon halinde kullanılabilir.
Sterotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT)
Hedefe yönelik (nokta atış) tedavi olarak adlandırılan Sterotaktik Beden Radyoterapisi (SBRT), vücudun herhangi bir yerinde hedeflenmiş olan hastalıklı bölgeye yüksek dozda radyasyon dozunun sınırlı ve kısa sürede, doğru bir şekilde uygulanmasını sağlayan bir radyoterapi metodudur. Günümüzde yeni teknolojiye sahip radyoterapi cihazlarında SBRT (Linak, Cyberknife, Tomoterapi) tedavisi uygulanması mümkün olabilmektedir.
Doktorlar
- Profesör Doktor A.SİBEL ERDAMAR ÇETİN Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ALİ ARICAN Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor CAN ÇALIŞKAN Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ERMAN AYTAÇ Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor FATİH OĞUZ ÖNDER Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor FULYA AĞAOĞLU Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HAKAN YILDIZ Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor İBRAHİM YILDIZ Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor LEYLA ÖZER Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor MERT ERKAN Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor AYLİN ALTAN KUŞ Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor BEDRİYE KOYUNCU SÖKMEN Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor IŞIL YILDIZ Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor MEHMET CELAL KIZILKAYA Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor RUMEYSA ATABEY Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor SERAP YÜCEL Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor Öğretim Üyesi KEMAL ÜNAL Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor Öğretim Üyesi ÖZDAL ERSOY Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor Öğretim Üyesi ZEYNEP GÜRAL Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor ALMIR MIFTARI Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor CAN SARAÇOĞLU Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor MERT GÜNGÖR Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Doktor MUSTAFA BOZKURT Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
- Fizyoterapist MERVENUR AKÇAY Gastrointestinal Onkoloji Ünitesi Hızlı Randevu Al
Hastaneler
-
Atakent Hastanesi